Šetalište Vladimira Nazora 12 44 000 Sisak Hrvatska
Tel. ++385 44 527 470 Fax. ++385 44 527 475 Marketing: ++385 44 527 479
domkkv@domkkv.hr

Dramski studio mladih

[frame style=”modern” image_path=”http://domkkv.hr/wp-content/uploads/2013/01/uciliste3.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”” size=”banner_regular”]

Dramski studio mladih

Dramski studio mladih okuplja uglavnom u pravilu srednjoškolce. Sadašnji naziv utemeljen je 2006. g. i od tada kroz različite sekcije mladi kazališni stvaraoci ostvaruju slijedeće predstave: “Sisak, stojimo!“, “Ćelava pjevačica“, “Interexpress”, “A vi? Kako ste vi?“ te “Djevojka koja je mrzila kasniti”. Izvođači predstava uglavnom su i autori teksta, odnosno dramaturzi prema (ne)poznatom predlošku. Dramski studio mladih broji dvadesetak članica i članova, srednjoškolaca i studenata. Osim u Hrvatskoj, u posljednje vrijeme nastupaju i na festivalima izvan Hrvatske, od kojih ističemo Rencontres du Jeune Théâtre Européen u Grenoblu i MESH, Međunarodni kazališni festival u Oxfordu – Oxford Youth Arts International.

Za predstavu  “A vi? Kako ste vi?“ prema E. Ionescu  , odnosno za dramsko pedagoško vodstvo u toj predstavi Damir i Nebojša Borojević dobili su 2011.g. najveće državno priznanje u području dramskog odgoja hrvatskog centra ASSITEJ – svjetske organizacije za kazalište za djecu i mlade – nagradu “Zvjezdana Ladika”, uz slijedeće obrazloženje:

“A vi? Kako ste vi?” prema E. Ionescu 

“Pothvat glumačko-redateljsko-pedagoškog dvojca Borojević ima sve atribute visoko profesionalnih predstava zahvaljujući nimalo slučajnom podudaranju i kompatibilnosti interesa voditelja i članova glumačkog ansambla. Riječ je o vrlo zanimljivo koncipiranoj grupi mladih radoznalih ljudi koji su spremni i sposobni djelovati kao pojedinci i kao zajednica. Nebojša i Damir Borojević su bili spremni slušati, osluškivati,  misliti kolektivnom sviješću i učiti od svojih učenika, ali im u pravi trenutak, poput vrhunskih pedagoga, i otvoriti nova vrata.  Biti dio grupe, zajedno misliti i pitati, a pojedinačno nuditi odgovore te ih ponovno preispitivati – preduvjet je gotovo svakog uspješnog rada, a upravo to su postigli N. i D. Borojević sa svojom glumačkom družinom. Predstava  korespondira na duhovit, crnohumoran način sa svakodnevicom i potiče na preispitivanje obrazaca ponašanja, ogoljuje besmislenost lančanog sustava administracije, birokracije koji zahvaća i guta svakog tko se probija kroz  labirinte svakodnevice.  Za razliku od spomenute svakodnevice u kojoj se možemo izgubiti ili  pogubiti, N. i D. Borojević izgradili su  sa svojim ansamblom kazališni labirint u kojem se nikada neće izgubiti. Zašto? Zato što su ga sami izgradili i  dokazali kako kazališnim činom kaos postaje kozmos, a nered – red.” Dr. sc. Vlado Krušić

“Predstava A vi? Kako ste vi?  nastavak je višegodišnjeg sustavnog kazališno-pedagoškog rada glumaca, redatelja i dramskih pedagoga – Nebojše i Damira Borojevića. Njihov interes i istraživački duh u promišljanju svijeta i teatra apsurda  dijele i članovi  ansambla, koji, inficiran kreativnošću,  radoznalošću i zaigranošću  stvara predstavu od niza vrlo promišljenih, arhetipskih situacija koje svjedoče o apsurdnosti i težini vremena i prostora u kojem jesmo ili to pokušavamo biti uz primjerenu dozu humora i iskrenosti. Evergrinski  Ionescovi  motivi  poslužili su  kao dobar okidač za scensko preispitivanje i prokazivanje svijeta u kojem živimo, otuđenosti, globalne birokratizacije, socijalnog autizma i kapitulacije istinske komunikacije bez koje  čovjek ostaje sam, zarobljen i osuđen na život pod maskom.  U prvom dijelu predstave glumci grade na svojim licima, mimici, a u drugom na gesti, pokretu, stavu i maskama. Svaki od članova grupe kreirao je i osmislio svoju masku – onu koja najtočnije pokazuje njegove najbitnije atribute  i karakterno – emocionalne osobine. Najveći adut ovog rada je zajednička razina umjetničke svijesti i akcije mladih glumaca i njihovih  voditelja. Nema mehanički  izrežiranih scena, glumci nisu korišteni da bi voditelji realizirali svoju ideju, već  je cijeli ansambl pronašao zajednički put na kazališne daske i postavio nam pitanje: “A vi? Kako ste vi?”  Nakon ovakve predstave – sjajno! (Tanja Kirhmajer)