Šetalište Vladimira Nazora 12 44 000 Sisak Hrvatska
Tel. ++385 44 527 470 Fax. ++385 44 527 475 Marketing: ++385 44 527 479
domkkv@domkkv.hr

Sisački ekološki filmski festival

[frame style=”modern” image_path=”http://domkkv.hr/wp-content/uploads/2015/03/seff-web-banner-NEW.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”” size=”banner_regular”]

seff2015

POPIS FILMOVA 8. SISAČKOG EKO FILM FESTIVALA

SLUŽBENA SELEKCIJA

1. CARE THE WATER – Virginia Curia
2. MOJ OSIJEK – Dorotea Rosić
3. BIG WILLOW – Jared Katsiane
4. ČUČUGE – Ruža Helać
5. WAKE UP CALL – Rowan Philimore
6. CABO PULMO – Manuolo Mendieta
7. PROMETEJ – Jasna Burić
8. THE ISLAND THAT WAS – Alberto Gambato
9. QU4T2O – Vice Junušić
10. MOTHER INVENTION – Simon Gosnik
11. RANKOVI LABUDOVI – Milan Pilipović
12. PRESERVES – B. Rich

SPECIAL SELEKCIJA (filmovi duži od 15 minuta)

1. MY LITTLE WINGS – Maheshwarappa N
2. BIDDER 70 – George Gage & Beth Gage
3. DOWN THERE. OUR NUCLEAR LEGACY IN A TRIANGLE OF WATER – Paolo Rapalino
4. U POTRAZI ZA VEDIMA – Marin Bukljaš
5. BORN TO BE FREE – Tadeusz Baraniecki
6. DJEVOJČICE IZ BANIJSKIH ŠUMA – Nikolina Barić
7. LA FRESQUERA – Alex Ruiz
8. ISLAND PEAK 2012. – Dušan Babić
9. VODA DO GRLA – Daniel Pavlić
10. PROMETEJ II – Jasna Burić

EDUKACIJSKA SELEKCIJA ZA DJECU

1. AQUA – Virginia Curia
2. IF CAN CAT…-Marianna Leonard
3. HISTORY OF THE WORLD IN 13 SECONDS – Jonas Buntenbruch
4. WORSE THEN POOP! – Vanesa Warheit
5. YOUR LEGACY – Cornelia Leichtfreid
6. ESPERO? – Simeone Giampaolo
7. PILAKOVA DOLINA – Ruža Helać
8. JEDAN ŽIVOT, JEDINA PRIRODA – Sara Cuklin i Nikola Heged
9. SAAT – Michael Logar
10. EARTH – Stefano Sbrulli

U Sisku, 09. siječnja 2015.

Natječaj za prijavu filmova na 8. SEFF

SEFF – Sisački Ekološki Filmski Festival, jedinstveni hrvatski putujući  festival filma o zaštiti okoliša i održivom razvoju, osmu godinu otvara međunarodni natječaj za prijavu filmova. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2015. godine.

SEFF je festival međunarodnog karaktera. Svrha Festivala je prikazivanje profesionalnih i amaterskih video i filmskih uradaka koji svojim sadržajem promiču ideje zaštite okoliša i održivog razvoja. Selektor će stoga u festivalski program birati isključivo filmove tematski vezane uz zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Pri selekciji filmova žiri će prednost dati filmovima informativnog i edukativnog karaktera. Prihvaćaju se filmovi svih žanrova, bez ograničenja godine proizvodnje i broja prijavljenih filmova jednog autora ili produkcijske kuće.

SEFF je festival natjecateljskog tipa. Najbolji film Festivala bira publika koja će nagraditi film Plaketom SEFF-a. Sisački Ekološki Filmski Festival zbog svog je putujućeg karaktera osmišljen kao festival kratkog filma. U službenu konkurenciju SEFF-a ulaze filmovi čije trajanje ne premašuje 15 minuta. Filmovi dulji od 15 minuta mogu se prijaviti za prikazivanje u neslužbenom dijelu programa na završnici u Sisku.

Filmove se može prijaviti putem elektronske pošte na e-mailove: daniel@domkkv.hr, te kaos_hr@yahoo.com ili na adresu:

Dom kulture“ Kristalna kocka vedrine“,
n/p  Daniel Pavlić,
Šetalište Vladimira Nazora 12
44 000 Sisak

U prijavi treba navesti naziv filma, ime autora, godinu nastanka,  trajanje filma i kratki opis. O odabiru filmova, svi će autori biti obaviješteni deset dana nakon završetka natječaja.

Festivalski tim, zajedno s volonterima će na ekološko prihvatljivim prijevoznim sredstvima, biciklima, obići tridesetak  mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji i Bosni i Hercegovini, gdje će publici ruralnih i urbanih krajeva prikazati odabrane kratke ekološke filmove.  Nakon službenog trajanja 8. SEFF-a, koji će biti od 15.-26. lipnja 2015., ovaj festival će tijekom godine, svojim gostovanjima posjetiti širu regiju u Hrvatskoj i van granica. Osim edukativno-ekološkog karaktera, SEFF promovira zdravlje i ekološki turizam.

Organizator festivala

Daniel Pavlić

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ovih dana je završeno 7. izdanje Sisačkog ekološkog filmskog festivala – SEFF-a, u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska. Ovaj jedinstveni putujući festival filma o zaštiti okoliša, još jednom je pokazao svoju osobitost po tome što njegov festivalski tim koristeći ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva obišla dvadesetak gradova urbanih i ruralnih krajeva Bosne i Hercegovine, te Hrvatske. Tako su ove godine, baš u vrijeme najvećih poplava, zatekli se u Bosni, pa su svoje putovanje morali nastaviti i kroz poplavljene ceste, kako bi obradovali svojim kratkih ekološko-znanstvenim filmovima najmlađe filmofile Unsko-sanskog kantona. Iako je festival prošao po planiranom, ipak su zbog poplava morali izostaviti Dvor čije su prilazne ceste bile zatvorene zbog visokog vodostaja rijeke Une.

Festivalski tim su i ove godine činili mladi volonteri iz Južne Koreje, Indije, Francuske, Belgije, Portugala, Srbije i Estonije koji su zajedno s organizatorima prikazivali filmove pristigle skoro iz cijeloga svijeta. Uz projekcije publici su priređene filmske radionice pod vodstvom Silvia Mirošničenka i Danila Dučaka, tako da su mogli naučiti kako snimiti svoj osobni ekološki film. Festival je pratila i izložba svjetski poznatog fotografa Nikole Šolića. Nakon prijeđenim 650 kilometara u devet dana, završnica je slijedila u Sisku. Publika je između tridesetak filmova izabrala najbolje u tri kategorije, te autore nagradila plaketama. Iz selekcije dječjeg programa najbolji film je bio „Priroda je tajna koju treba čuvati“, mladih autora Tea Vukšana i Sare Cuklin, dok su drugo i treće mjesto zauzeli filmovi „Ecobalance“ Denizcana Yuzgula iz Češke, te „Small world energy“ amerikanca Niles Heckmana.

U službenom programu najboljim filmom je proglašen danski „Requiem 2019“ autora Rutgera Hauera i Sil Van Der Woerda, dok su drugo i treće mjesto dobili austrijski film „The movement“ Michaela Rittmannsbergera, te „Second wind“ Sergeya Tsyssa iz Rusije.

U vrlo jakoj konkurenciji filmova preko 15 minuta pobijedio je film talijana Carmela Camillia „IRIRIA – Nina Tierra“, dok su drugo i treće mjesto zauzeli filmovi „Lady Urmia“ Mohammada Ehsania iz Irana i naše redateljice Jasne Burić „Svemirsko znanstveno putovanje“, koja je bila i jedini Hrvatski predstavnik ove jake kategorije.

Uz vrlo jaku konkurenciju filmova koji su pristigli iz cijelog svijeta, publika je u ostalim gradovima odlično prihvaćala i filmove iz serijala Hrvatske radio televizije  „Hrana kao lijek“, autorice Jasne Burić. Filmovi o medu i maslini su najčešće završavali s diskusijama o viđenome budući da su ove teme vrlo specifične za naše prostore, a i korisne su za male uzgajivače koji su mogli naučiti nešto novo. Zapravo cijeli koncept ovog jedinstvenog u svijetu festivala temelji se da uz filmove publika pobudi ekološku svijest i educira se o zaštiti okoliša i prihvaćanju novih znanstvenih tehnologija u cilju očuvanja našeg planeta. Upravo takva produkcija dolazi godinama iz HRT-a, pa je postala već tradicija da na festivalu gostuju filmovi Jasne Burić, Branka Ištvančića, Ljiljane Mandić, te ostalih domaćih redatelja.

Valja još spomenuti da je SEFF – Sisački ekološki filmski festival dio mreže Green film network, koja okuplja dvadesetak ekološki filmskih festivala iz cijeloga svijeta. Tako se naš hrvatski festival našao rame uz rame festivala iz Portugala, Meksika, Italije, Indije, Kosova, Rusije, Španjolske, Brazila, USA, Kanade, Francuske, Belgije, Koreje, Njemačke, Austrije i Rumunjske. No, svojim osobitim i jedinstvenim putujućim karakterom, plijenio je pažnjom na svjetskom kongresu GFN-a, održanom prije tri dana u Torinu u Italiji, na kojem su donesene mnoge smjernice koje će ovaj festival još više istaknuti u svijetu. Tako je već najavljeno snimanje dokumentarca o SEFF-u u režiji mladog talijanskog redatelja Massimiliana Davolia, koji će doći s međunarodnom ekipom snimatelja u Hrvatsku sljedeće godine.

Ovogodišnjem SEFF-u koji je bio pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, Ive Josipovića, pridružili su se pokroviteljstvom HAVC, DHFR-a, Grad Sisak, te INA, a završen je proglašenjem najboljih filmova i koncertom grupe Dede Putra iz Bihaća. Festival ipak nije gotov jer će se filmovi nastaviti prikazivati tijekom godine na brojnim ekološkim glazbenim i multimedijalnim festivalima diljem naše zemlje, gdje Sisak eco film festival gostuje s edukativnim ekološkim filmovima.

Pozivamo Vas na koncert grupe DEDE PUTRA i Kazališnog banda u subotu,
24.5.2014.g. od 21,30 sati u Kazalištu 21.

 

plakat seff 2014

plan

program


SEFF – Sisak Eco Film Festival 2013. from Daniel Pavlić on Vimeo.

NA OVOGODIŠNJI SEFF PRISTIGLO DVADESETAK FILMOVA

Završen je natječaj za prijavu filmova na ovogodišnji Sisački eko film festival koji će se odvijati od 15. do 24. svibnja 2014. godine. Pristiglo je dvadesetak filmova koje su poslali autori iz iz cijelog svijeta, tako da ćemo imati priliku pogledati ekološke filmove iz Kanade, SAD, Irana, Litve, Ukrajine, Rusije, Turske, Nizozemske, Italija, Danske, Češka, Bugarske, Poljske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosna i Hercegovina.

SISAČKI EKOLOŠKI FILMSKI FESTIVAL DIO GLOBALNE MREŽE EKOLOŠKIH FILMSKIH FESTIVALA

“GREENFILM NETWORK“

 gfn_color

SEFF je nakon svojih 6 festivala koji su jedinstveni po svom putujućem karakteru, postao članom mreže ekoloških filmskih festivala pod nazivom „Greenfilm Network“. Radi se o mreži u kojoj se nalaze ekološki filmski festivali iz Amerike, Portugala, Brazila, Italije, Meksika, Rusije, Španjolske, Indije, Njemačke, Belgije, te ostalih zemalja. Trenutno ova mreža broji 20 festivala, a osobitost je da se informacije među tematski sličnim festivalima mogu dijeliti, kao i promocija svih festivala. Na taj način Sisak eko film festival će poboljšati svoj program, te će biti u mogućnosti da podijeli informacije ostalim festivalima diljem svijeta.

Na web stranici mreže: http://www.greenfilmnet.org nalaze se osnovni podaci o SEFF-u kao i fotografije ovogodišnjeg festivala.

U pripremi je potpisivanje Unije ekoloških festivala koje će na još jedan način povezati SEFF s festivalima u Ukrajini, Rusiji, Srbiji, Borneu, Maleziji i Taiwanu. Ova Unija će također razmjenjivati nezavisne filmove koje ćemo gledati na jednom od sljedećih Sisačkih ekoloških filmskih festivala.

Nakon dva tjedna boravka ekspedicijskog filmskog tima Sisačkog ekološkog filmskog festivala na području Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije, na završnici u Sisku, publika je odabrala najbolje filmove.
Najvišu ocjenu je dobio film “The man who lived on his bike” kanadskog redatelja Guillaume Blancheta. Film koji je mladi Blanchet posvetio svom ocu koji je također kao i on zaljubljenik bicikla, na dinamičan i komičan način prikazuje doslovan život na ovom jedinstvenom ekološki prihvatljivom prijevoznom sredstvu. Brzim kadrovima i samom idejom, ovaj tri minutni film je osvojio publiku ne samo na završnici nego u svim mjestima kroz koje je tim festivala prošao na svom putu dugom preko 700 km.
– Ovo su oni trenutci kada bi se želio iz Montreala teleportirati na Vaš festival jer po fotografijama mogu naslutiti da je zaista jedinstven. – poslao je poruku Guillaume Blanchet, te dodao: – Raduje me plaketa s druge strane naše Planete, a također i mogućnost da vam se sljedeće godine pridružim biciklom!

guillaume

Uz kanadski film, također visoke ocjene su dobili filmovi; Contagion, bjelorusa Egora Gaevskog, Tu pored puta, Rasima Karalića, Park ljubavi Lane Kosovac, te One, mladog argentinca Luis Sergio Jaime.
Podsjetimo da je festivalski tim činilo i 6 volontera iz Danske, Poljske, Francuske, Ukrajine i Kanade, koji su zajedno sa ostatkom domaćeg tima posjetili oko 25 mjesta gdje su publici prikazali kratke filmove ekološkog karaktera. Na svom putu su imali mnoštvo anegdota i avantura koje će zajedno pokušati opisati u knjizi koju su najavili kao “posljedicu” ovog jedinstvenog putujućeg filmskog festivala o zaštiti okoliša. Bilo je tu i padova s bicikla, pogrešnih smjerova, nesporazuma s policijom koja je mislila da su emigranti, vožnja po izrazito jakoj kiši, te raznih dogodovština…
Uz projekciju filmova, u mjestima su se odvijale i tribine, izložba fotografija Nikole Šolića, filmske radionice, likovne radionice, te biciklijade i ostale popratne manifestacije. Kako su volonteri došli na festival preko Međunarodne volonterske mreže; Volonterski centar iz Zagreba je zaključio da je SEFF ujedno i jubilarni 150. volonterski kamp koji se odvija u Hrvatskoj.
Sljedećih dana će SEFF u gostima posjetiti mnoge gradove u Hrvatskoj, a već od petka 31. svibnja predstavit ce se u KIC-u (Kulturno informativni centar) u Zagrebu.
U konačnici Sisački ekološki filmski festival je pokazao novu dimenziju putujućih festivala kako bi došao do publike. Filmove su pogledali više od 1500 djece i odraslih budući da je festivalski tim posjećivao škole, vrtiće, domove kultura i knjižnice. Uz potporu HAVC-a, Grada Siska, te Sisačko-moslavačke županije, sponzorstvima su se pridružili mnogi kojima je festivalski tim zahvalan što je uspio ostvariti misiju.

THE MAN WHO LIVED ON HIS BIKE from Guillaume Blanchet on Vimeo.

plan puta

 

 

NATJEČAJ ZA PRIJAVU FILMOVA 6. SISAČKOG EKO FILM FESTIVALA


SEFF – Sisački Ekološki Filmski Festival, jedinstveni hrvatski festival filma o zaštiti okoliša i održivom razvoju, šestu  godinu zaredom otvara međunarodni natječaj za prijavu filmova. Natječaj je otvoren do 15. ožujka  2013.godine.

SEFF je festival međunarodnog karaktera. Svrha Festivala je prikazivanje profesionalnih i amaterskih video i filmskih uradaka koji svojim sadržajem promiču ideje zaštite okoliša i održivog razvoja. Selektor će stoga u festivalski program birati isključivo filmove tematski vezane uz zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Pri selekciji filmova žiri će prednost dati filmovima informativnog i edukativnog karaktera. Prihvaćaju se filmovi svih žanrova, bez ograničenja godine proizvodnje i broja prijavljenih filmova jednog autora ili produkcijske kuće.

SEFF je festival natjecateljskog tipa. Najbolji film Festivala bira publika. Sisački  Ekološki Filmski Festival zbog svog je putujućeg karaktera osmišljen kao festival kratkog filma. U službenu konkurenciju SEFF-a ulaze filmovi čije trajanje ne premašuje 15 minuta. Filmovi dulji od 15 minuta mogu se prijaviti za prikazivanje u neslužbenom dijelu programa na završnici u Sisku.

Filmove se može prijaviti putem elektronske pošte na e-mailove: daniel@domkkv.hr, te kaos_hr@yahoo.com ili na adresu

  • Dom kulture“ Kristalna kocka vedrine“,
    n/p  Daniel Pavlić,
    Šetalište Vladimira Nazora 12,
    44 000 Sisak.

U prijavi treba navesti naziv filma, ime autora, godinu nastanka,  trajanje filma i kratki opis. O odabiru filmova, svi će autori biti obaviješteni deset dana nakon završetka natječaja.

Festivalski tim će na ekološko prihvatljivim prijevoznim sredstvima, biciklima, obići tridesetak  mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji i Bosni i Hercegovini, gdje će publici ruralnih i urbanih krajeva prikazati odabrane kratke ekološke filmove.  Nakon službenog trajanja 6. SEFF-a, od 13.-25. svibnja 2013., ovaj festival će tijekom godine, svojim gostovanjima posjetiti širu regiju u Hrvatskoj i van granica. Osim edukativno-ekološkog karaktera, SEFF promovira zdravlje i ekološki turizam.

6. SISAČKI EKOLOŠKI FILMSKI FESTIVAL – SEFF 2013.

Još prije pet godina, ideja jedinstvenog putujućeg filmskog festivala o zaštiti okoliša, činila se malo apsurdnom budući da je nastala u gradu koji je često u medijima postajao sinonimom najzagađenijeg grada u Europi – Siska. No, iz godine u godinu mladi entuzijasti su gradili ideju festivala koji će ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima – biciklima, donijeti filmove s ekološkom porukom žiteljima mjesta koja nisu navikla na filmske festivale. Sisački ekološki filmski festival, SEFF iz godine u godinu posjećivao je sve više gradova i sela, te kratkim filmovima budio ekološku svijest publike. U svom petom izdanju, 2012.godine, festivalski tim je zamislio svoje putovanje od izvora rijeke Une u malom mjestu Donja Suvaja u Lici, pa sve do ušća ove smaragdne ljepotice kod Jasenovca, kako bi se preko Lonjskog polja proširili po Sisačko-moslavačkoj županiji.

SMARAGDNI PUT 5. SEFF-a

SEFF – Sisački eko film festival počeo je 17. svibnja sa izvora rijeke Une. Taj dan ljubitelji ove rijeke koja izvire iz dubine preko dvjestotinjak metara, slave i kao Danom rijeke Une.

Rijeka Una je dobila ime od starih rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova uzviknuli UNA, sto u prijevodu znači „jedna i jedina”. U Donjoj Suvaji, ispod padina planine Plješevice i Stražbenice, Una će krenuti na svoj put dug preko 212 kilometara. Sam izvor rijeke se nalazi na nadmorskoj visini oko 450 metara.  Festivalski tim je krenuo baš sa mjesta izvora koji je sličan  malom jezeru zelenkasto modre boje oko kojeg su locirane velike vapnenačke stijene. Izvor je zaštićen kao geografsko-geološki spomenik prirode. Jako  hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i pravi velike virove, a nakon 20-tak metara od izvora rijeke nalazi se i njen prvi slap.

Uz pratnju granične policije, festivalski tim koji čine pet ljubitelja prirode; Sendy Glavan, Gorana Orešković, Sven Strižak, Dijana Blumshein i Daniel Pavlić, prijeći će dva mostića preko Une i njene pritoke Krke, kako bi došli do državne granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Granica se nalazi na trećem mostu koji prelazi preko kristalno čiste rječice Krke. Iako je to jutro rijeka Una nabujala usred velikih kiša koje su padale prethodnih dana, Krka nije bila mutna, niti je protok vode bio veći. Nakon ceremonijalnog prelaska granice u nazočnosti miješanih graničnih patrola, put se nastavio uz tok rijeke Une do prvog većeg mjesta, Martin Broda.

Do Martin Broda, biciklistička karavana poput mrava koji prate dugačku zmiju, juri makadamom uz željezničku prugu. Ta pruga je prije rata bila značajna poveznica sjevera s jugom, a sjetili smo se i nekih uspomena kao što su prvi odlasci na more vlakom. Unskom prugom, kroz brojne tunele, kao klinci uživali smo pogledima kroz prozore vlaka u kanjonu rijeke. Taj predivni krajolik je i sad prisutan, no prugom prođe tek poneka kompozicija na motorni pogon. Makadamom često protječu potoci koji se ulijevaju u Unu, tako da su nam u nekoliko navrata noge bile skroz mokre. O bogatstvu izvora vode na ovom području, svjedoči i jedan dio makadama, na kojem smo vidjeli kako voda teče iz stijene u mlazu kao da je iz vatrogasnog crijeva. I ovog puta nismo mogli proći, a da ne pokvasimo noge, jer voziti bicikl po makadamu koji je pod vodom je zaista jako teško. No nakon nekoliko kilometara, ukazuje nam se veliki željeznički most, te uz njega mali drveni preko kojeg moramo prijeći Unu. Ispod samog mosta je snaga vode neopisiva, buči i pokazuje svu svoju silu. Ipak pravu snagu vode, te zastrašujući zvuk prirode nailazimo u samom Martin Brodu do kojeg smo relativno brzo i stigli. Poznati buk je bio neprepoznatljiv, a mještani kažu da ovoliki kapacitet vode nije bio u zadnjih desetak godina. Zaista, s vidikovca ne možete otići a da ne ostanete potpuno mokri tek nakon nekoliko sekundi. Upravo na ovom dijelu Una promatraču najviše oduzima dah, jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otočića te nekoliko većih vodopada. U prolaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, sve do Martin Broda, Una ima prvu kategoriju kvalitete vode. Pri izlasku iz ovog mjesta koje je dobilo ime po Marti, koja se nesretno utopila u rijeci, u Unu utječe još jedna velika pritoka Unac. Naš put se nastavio makadamom do sljedećeg većeg mjesta, Kulen Vakufa, u kojem smo nakon filmskih projekcija prenoćili.

U ranu zoru napuštamo Kulen Vakuf, gradić koji se nalazi na jednom velikom riječnom otoku, opasan gorjem na kojem su dvije stare kule. Ti stari gradovi su čuvali ovo mjesto kroz povijest od raznih osvajača, a i sada kao ruševine, podsjećaju na neka stara vremena kada su ovim prekrasnim dolinama zapovijedali srednjovjekovni plemići. Naš „smaragdni put“ nas uz Unu vodi preko sela Orašac do ponovnog makadama prema jedinstvenom Štrbačkom buku. Uoči samog dolaska do ovog prekrasnog slapa, Granična policija i rendžeri Nacionalnog parka Una, upozoravaju  da je put neprohodan, budući da se Una izlila. Stoga smo gurajući bicikle našli način da dođemo do Štrbačkog buka.

Štrbački Buk je u stvari nekoliko vodopada jedan drugom u neposrednoj blizini, a najveći slap je visok oko 25 metara. U njegovoj veličini smo uživali toliko dugo da nismo ni marili za vrijeme koje je brzo prolazilo. Usred velike količine vode i njenog kapaciteta, Štrbački buk je djelovao poput Nijagarinih slapova. Voda koja se razbija niz sedre, te time čini izmaglicu duginih boja, svojom bukom djeluje umirujuće, a opet nekako energično u isto vrijeme.  Ovaj veličanstveni dio rijeke je po svojoj, gotovo netaknutoj divljini privukao ljubitelje raftinga, koji svake godine pohode ove predjele uživajući u ljepotama rijeke Une i njenim nemirnim vodama koje izazivaju strahopoštovanje, ali i divljenje.

Naš put se nastavlja prema Bihaću preko planine Ljutoč. Kako smo se lagano odvajali od rijeke Une, jer je teren uz nju do Bihaća neprohodan, sve više smo se penjali uz strmi makadam po kojem je bilo nemoguće voziti bicikle. Tako smo gurajući prešli dvanaestak kilometara. Ne treba ni spomenuti bijele vrhove, obojane snijegom, iako smo već bili u drugoj polovici mjeseca svibnja. Još jedan dokaz da priroda ima čudnovate oscilacije. Izlaskom na magistralu, desetak kilometara se spuštamo biciklima prema Bihaću, kroz Ripački klanac koji nam dođe kao nagrada za bjesomučno guranje naših prijevoznih sredstava po makadamu. Sve do Bihaća Una teče dinarskim smjerom tj. od jugoistoka prema sjeverozapadu, a poslije tok rijeke skreće u pravci sjeveroistoka i dalje teče duboko usječenom, širokom i prostranom dolinom gdje ima drugu kvalitetu vode. Uz rijeku raste oko dvjesto vrsta ljekovitih biljaka, a jedna rijetka biljka „Unska zvončica” je upravo dobila ime po rijeci Uni.

Nakon što smo prikazali filmove u Bihaću, te pripremili izložbu i eko tribinu o zaštiti rijeka, nakon noćenja, krenuli smo našim putem dalje niz rijeku Unu. Prije samog ulaska u kanjon rijeke Une, prešli smo preko mosta prema starom zamku Ostrožac. Put serpentinama nas vodi na vrh 376 metara nadmorske visine gdje se smjestio srednjovjekovni dvorac. Pogled je predivan, a u samom dvorcu je smještena kiparska kolonija koja ima svoju tradiciju. Nakon projekcija i druženja s lokalnim stanovnicima, uz pratnju biciklističkog kluba iz Cazina, spuštamo se u kanjon zelene rijeke Une.

U kanjonu se vozi oprezno zbog uske ceste, te čestih odrona kamenja i stijena. Una je i dalje bila visoka, a moglo se vidjeti i razbistravanje. Uz nekoliko predaha, do večeri dolazimo u sljedeći gradić, Bosansku Krupu. Na mostovima koji obiluju u ovom mjestu, ribari pecaju. U rijeci Uni živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i preko 30 kilograma težine. Nismo ostali dugo uz lokalne ribare, pa nismo uspjeli saznati kakve su bili sreće to večer u Bosanskoj Krupi.

Nakon Bosanske Krupe, Una ima nekoliko bukova, no nekako se čini da se smiruje i već od Bosanske Otoke postaje sve šira i mirnija. Tako nakon Bosanskog Novog, ponovno ulazimo u Hrvatsku i iz Dvora putujemo prema Hrvatskoj Kostajnici. Ovdje rijeka Una je već poprimila obilježja mirnije nizinsko-panonske rijeke, ali takva pitomost ipak ne smanjuje njenu veličanstvenu ljepotu.

Kako bi se uveličao Sisak eko film festival, naši partneri u Hrvatskoj Kostajnici organiziraju biciklijadu kroz grad, a nakon toga slijede projekcije te radionice za djecu. Ovakvim programom najmlađi imaju priliku naučiti kako cijeniti ljepote njihovog okoliša, jer na žalost, mnogi ljudi nisu svjesni ekološkog bogatstva u kojem žive. Također je u sklopu SEFF-a priređena filmska radionica koju je proteklih deset dana vodio selektor ovogodišnjeg festivala, Silvio Mirošničenko.

Sutradan ujutro, festivalski tim obilazi obližnje škole u Mečenčanima i Majuru, a zatim se vraćaju rijeci Uni do Hrvatske Dubice, te krajnje točke ove smaragdne ljepotice koja će se uliti u Savu kod Jasenovca. Una do Save godišnje donese oko 8 milijardi kubnih metara vode. Zbog svoje plodne zemlje, ali i zbog svog pristupa vodi, neposredno područje rijeke privuklo je velik broj stanovnika. Tako u teritoriji oko rijeke koja iznosi preko 9368 km2 živi preko 700 000 ljudi.

Došavši iz gorja vukova u kojem Una izvire, pa sve do doline roda, oprostili smo se od naše ljepotice, pa smo krenuli Lonjskim poljem, preko Čigoča do Sunje i Komareva. Do kraja završnice u Sisku, festivalski tim je obišao mnoštvo mjesta Sisačko-moslavačke županije i tako prikazao ekološke filmove djeci i mladima Sela, Lekenika, Petrinje, Gline i Topuskog. Nakon preko 550 kilometara svog puta biciklima, u Sisku je publici prikazan cjelokupni program festivala, a publika je odabrala najbolji film. Ove godine plaketa 5. SEFF-a pripala je Luki Klapanu za film „Naš kruh“. Također su izloženi radovi djece koja su prošla kreativne i filmske radionice od 17.do  26. svibnja dok je ovaj festival trajao. Treba na kraju spomenuti i ustanove koje su poduprijele i prepoznale vrijednosti ovog jedinstvenog festivala, a to su Hrvatski audiovizualni centar, Sisačko-moslavačka županija, te Grad Sisak. A da bi sve ove ljepote bile dostupne ljubiteljima prirode, pobrinuo se National geographic Hrvatska.

Na svom putu po mjestima koja rijetko posjete ljudi, tamo gdje su životinje i biljke pravi stanovnici zelenih doline, Festivalski tim je puno toga naučio. Prije svega kako prenijeti ove nataknute ljepote generacijama koje dolaze, jer upravo ovo bogatstvo vode jednog dana će biti presudno za život. I to ne smo za život ljudi, nego za opstanak naše plave planete.

SEFF 2013. – DOLINOM RODA PREMA UNI

Sisački ekološki filmski festival – SEFF je izrastao u pravi festival međunarodne suradnje. Osim što okuplja i prikazuje ekološke dokumentarce raznih autora (profesionalnih i amatera iz cijelog svijeta), 2012.godine, po prvi puta je prešao granicu Hrvatske i napravio međunarodnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom, a takvog će karaktera biti i sljedeće godine.

Ovaj jedinstveni festival filma o zaštiti okoliša počeo bi 12. svibnja 2013., odlaskom festivalskog  tima prema rijeci Uni. Festivalski tim bi i dalje na biciklima, ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima posjetio sljedeća mjesta:

12.05. (nedjelja) – dolazak sudionika SEFF-a

13.05. (ponedjeljak)  – polazak iz Siska, Mečenčani, Majur

14.05. (utorak) – Bosanska Otoka, Bosanska Krupa

15.05. (srijeda) – Ostrožac, Bihać

16.05. (četvrtak) – Orašac, Kulen Vakuf

17.05. (petak) – Martin Brod

18.05. (subota) – Bihać

19.05. (nedjelja) – Dvor, Bos. Novi, Hrv. Kostajnica

20.05. (ponedjeljak) – Hrv. Kostajnica, Hrv. Dubica

21.05. (utorak) – Jasenovac, Novska, Čigoć

22.05. (srijeda) –  Sunja, Komarevo

23.05. (četvrtak) – Glina, Topusko

24.05. (petak) – Petrinja, Lekenik

25.05. (subota) – završnica Sisak – Kazalište 21

26.05. (nedjelja) – odlazak sudionika SEFF-a

Prije same realizacije Sisačkog eko film festivala, početkom 2013.godine bi se raspisao natječaj za prijem filmova koje bi selektor odabrao i sortirao u službeni program, te program namjenjen djeci, budući da su korisnici SEFF-a ponajviše mladi i djeca. Stoga ćemo na našem putu posjetiti Osnovne i srednje škole, knjižnice, te javne ustanove u kulturi. Osim projekcija, kao i dosad ćemo raditi filmske i kreativne radionice, izložbe slika i fotografija, te razne tribine i prezentacije u svezi zaštite okoliša. Nakon službenog dijela koji završava u Sisku u petak 24.05., festival će gostovati tijekom godine diljem Hrvatske, ali i van granica naše zemlje, po pozivu od strane naših suradnika i partnera festivala. Tijekom 2012. godine nam se pokazalo da su za filmove SEFF-a zainteresirani u Puli, Rijeci, Šibeniku, Zagrebu, Beogradu, Slavonskom Brodu, tako da smo naknadno potpisali i Povelju o suradnji SEFF U GOSTIMA s KIC- Kulturno informativnim centrom iz Zagreba, udruga Spirit iz Rijeke, udruga Kolajna iz Tribunja, Argonauta iz Murtera i Centar za unapređenje životne sredine iz Beograda. Putujući tijekom godine, upriličit ćemo uz projekcije filmova, tribine, te radionice i izložbe u svim gradovima naših partnera, ali i onima u koje nas naknadno pozovu.

A partneri i suradnici SEFF-a 2013. godine su Volonterski centar Zagreb, Artizana iz Zagreba, Kulturni centar Bihać, ICEI IPSIA iz Bihaća, Nacionalni park Una iz Bihaća, Park prirode Lonjsko polje i udruga mladih iz Šibenika.

U suradnji s Volonterskim centrom iz Zagreba, pet mladih studenata iz cijelog svijeta će sudjelovati s našim Festivalskim timom koji će biciklima obilaziti navedene destinacije kako bi projicirali filmove publici. I ove godine ćemo uz put snimiti dokumentarac koji bi finaliziranjem išao po mnogim festivalima, a SEFF bi u gostima do kraja godine posjetio mnoge gradove Hrvatske, ali i ostale gradove u široj regiji.

SISAK ECO FILM FESTIVAL – SEFF , as a unique travelling ecological film festival, has been held for five years already, screening educational films with the aim to raise public ecological awareness. Within SEFF other activities this year, international cooperation has been established and SEFF „Emerald Tour“ initiated, starting from the head of the river Una in Donja Suvaja, in the region of Lika, continuing from there to Bosnia and Hercegovina, using environmental friendly transportation means – bicycles. The Festival’s team has visited around twenty towns so far. The films were selected by Silvio Mirošničenko, who divided them into two groups – the official selection and children’s program.
SEFF Visiting is the title of the post-festival part, when the Festival’s team is travelling and visiting various towns as well as participating at ecological film festivals throughout the region. By the end of the year, SEFF will have visited Slavonski Brod, Šibenik, Tribunj, Brodarica, Murter, Zagreb, Pula, Rijeka, as well as the Green Fest in Belgrade.

Sisak eco film festival from Daniel Pavlić on Vimeo.