Prolog 2023 Jumbo
City Prolog

Festival regionalnih kazališta

Festival Prolog djeluje kao podrška hrvatskim kazalištima koji su nakon naprasnog prekidanja s radom polovicom prošloga stoljeća iznova započeli s djelovanjem. Paralelno s obnovom infrastrukture domova kulture i kazališta, koje je pokrenulo Ministarstvo kulture RH, krenulo se i u akciju oživljavanja scenskih prostora i profesionalnih produkcija u onim gradovima gdje je došlo do njihova gašenja. Upravo bi regionalna kazališta trebala biti motor promocije suvremenog, dramskog hrvatskog pisma i većeg angažmana nove generacije domaćih umjetnika. Premijerna godišnja ostvarenja svakog od kazališta najbolja su potvrda uspješne profesionaliizacije i stvaranja visoke umjetničke kvalitete repertoara.

Sisak je sredina koja je u vrlo kratkom vremenu uspjela napraviti velike pomake u formiranju kazališta pa je i to jedan od razloga da je Ministarstvo kulture partnera za organizaciju Festivala regionalnih kazališta pronašlo upravo u našem gradu. Na završnici Prologa najbolja predstava po izboru publike dobiva nagradu, statuu sisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika.

Od 2012. godine publika ocjenjuje najbolju predstavu festivala Prolog kojoj se uručuje statua akademskog kipara Marijana Glavnika.

U organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine i ove godine održat će se 16. po redu Festival regionalnih kazališta Prolog, a donosi čak 10 predstava! Sve predstave počinju u 20 sati, a održavaju se u Domu INA Rafinerije Sisak.