Miroslav Miletic
Dani Glazbe Miroslava Miletica 2023

Svake godine u listopadu Sisak ima dobru glazbenu priču koja se širi Hrvatskom, a poneka vijest odlazi i dalje u svijet.

Već 2001. godine bio je zacrtan programski put Dana glazbe: glazba sisačkog skladatelja, suvremena hrvatska i svjetska glazba u izvedbi uglednih i mladih umjetnika te učenika i studenata glazbe. Dani glazbe Miroslava Miletića održavaju se u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Siska.

Miroslav Miletić (Sisak, 22. kolovoza 1925. – Zagreb, 13. siječnja 2018.), skladatelj, violist, violinist, glazbeni pedagog, umjetnički voditelj, organizator, nakladnik. Rado je svirao, putovao, upoznavao ljude,   usavršavao se i učio. Utemeljio  je (1960.) i umjetnički vodio Gudački kvartet „Pro arte“ , koji je u četrdeset i tri godine djelovanja održao u domovini i diljem svijeta više od dvije tisuće koncerata, promičući  suvremenu glazbu, osobito  onu  hrvatskih skladatelja. Snimili su 11 nosača zvuka,  izveli brojne praizvedbe, inspirirali i promovirali mnoga djela i  hrvatske skladatelje i godinama bili među najuspješnijim kvartetima na svijetu. Kao solist violist svirao je sa mnogim  domaćim i inozemnim orkestrima  (Zagrebačka, Slovačka, Bratislavska, Lenjingradska filharmonija) i nizom različitih komornih sastava. Radio je  dvadeset tri godine kao profesor viole na Glazbenoj školi P. Markovca u Zagrebu, i utemeljio učenje viole kao glavnog predmeta u glazbenim školama. Dobitnik je značajnih nagrada:  Zaklade Gaudeamus u Nizozemskoj za Koncert za violu i orkestar (1959.), Zlatni lav u Veneciji za glazbu za film Piko (1960.) dvije zlatne medalje u Verceliju  za Diptih za violončelo i glasovir i Suitu in modo antico za flautu i glasovir (1967.), Vjesnikova nagrada za glazbenu umjetnost „Josip Štolcer Slavenski“  za skladbu Godišnja doba (2002.),  Nagrada  Grada Siska za životno djelo – za izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj umjetnosti i značajan doprinos ugledu grada Siska (2007.), te nagrada Porin za životno djelo (2009.). Njemu u čast  bile su  posvećene 32.  Osorske glazbene večeri (2007.).

Jedan je od  najplodnijih , najviše objavljivanih i  najćešće izvođenih  hrvatskih skladatelja kod nas i u svijetu. U  kronološkom popisu njegovih  djela muzikologinje Erike Krpan,  navedeno  je 224 naslova. Njegov skladateljski opus obogaćuje hrvatsku glazbenu baštinu djelima koja se rado sviraju: Folklorne kasacije, Međimurska  (Hrvatska) suita za gitaru, „Dalmatinski“  (Drugi) gudački kvartet, Stilske vježbe  (glasovirski koncert), Četiri aforizma (za četiri klarineta), Male skladbe (za dvije violine), Kroateska br. 1 i 2. Koncert za violu i orkestar, Koncert za flautu i gudače, Koncret za gitaru i orkestar, Koncert za rog i gudače, Koncert za dva klarineta i orkestar i dr. Autor je glazbe  za prvi hrvatski TV balet za djecu Suite Djeca plešu, a njegov Ples za violinu solo prema ZAMP –ovoj evidenciji, najizvođenija je skladba hrvatskih skladatelja uopće. Za Sisak je  skladao  prigodna djela:  Sisačku suitu za orkestar harmonika (1989.), spjevoigru Turci pod Siskom  (1989.)  djevojački zbor  Tvoj grad te čeka (1998. u povodu  50. obljetnice Glazbene škole Frana Lhotke) i  Turci pod Siskom  (1989. ) koračnicu za limene  puhače.