You are currently viewing 15.Prolog – Romanca o tri ljubavi, GK Požega

15.Prolog – Romanca o tri ljubavi, GK Požega

Poetična hrvatska drama Antuna Šoljana “Romanca o tri ljubavi” u izvedbi Gradskog kazališta Požega biti će izvedena na 15. Festivalu regionalnih kazališta Prolog. Režiju potpisuje Robert Raponja, a glume Marijin Kuzmičić, Katica Šubarić, Anabela Sulić i Matko Trnačić. Predstava je na programu u nedjelju, 23.10.2022. u 20 sati u Domu INA rafinerije.

Šoljanov dramski tekst Romanca o tri ljubavi nastao je 1976. godine. Žanrovski određen kao sentimentalna farsa, jedna je od najpoetičnijih hrvatskih drama. Četiri su glavna lika: Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan, a radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova dok mjesto radnje nije naznačeno iako se da naslutiti kako se zamak nalazi negdje u Francuskoj. Radnja je smještena u dva ambijenta: u Gospinu odaju i prostor pred kapelicom. Gospa i Službenica žive u zamku samotnim životom, a jedino društvo pravi im Kapelan koji osim što se brine o ružičnjaku, brine i o zamku i kreposti Gospe čiji je muž otišao u križarski rat. Očarana Vitezom, u hamletovskoj dilemi: Pasti ili ne pasti, to je pitanje! Gospa koja se zavjetovala vjernošću svom mužu-križaru, uspijeva nagovoriti Kapelana da je oslobodi njezina pojasa nevinosti. No, umjesto sebe Gospa noću nudi Vitezu svoju Službenicu dok je Vitez ujutro uvjeren kako je noć proveo s Gospom. U ovoj dvočinki riječ je o tri ljubavi – jednoj duhovnoj/duševnoj Gospinoj, drugoj tjelesnoj Službeničinoj i trećoj Vitezovoj usmjerenoj k ptici slobode. Lajtmotiv ruže toliko je izražen u tekstu da je upadljiv: ruža, ružin grm, ružičnjak, crne ruže. Čak i kad odlazi u gotovo sumanutu potragu za pticom, Vitez spominje ruže: Čujete pticu? O kako me mami, obećava vrt još neviđenih ruža.

I ove godine moguće je kupiti pretplatničku ulaznicu (za sve predstave) koja iznosi 200 kn, a cijena pojedinačnih ulaznica iznosi 30 kn, a moguće ih je kupiti online na www.ulaznice.hr te na blagajni Kazališta 21 radnim danom od 14 do 20 sati.