You are currently viewing 15. Prolog – Tena, kornika raspada jedne ljepote
fotografija Dražen Bota

15. Prolog – Tena, kornika raspada jedne ljepote

Na samoj završnici 15. Festivala regionalnih kazališta Prolog nastupiti će koprodukcijska predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, GDK Gavella, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za kulturu Bjelovar “Tena – kronika raspada jedne ljepote” u nedjelju, 13. studenog 2022. godine u 20 sati u Domu INA rafinerije. Dramatizaciju potpisuje Borislav Vujčić, redatelj i autor adaptacije je Dražen Ferenčina a predstavu izvodi veliki ansambl vrsnih kazališnih i filmskih glumaca – Matea Marušić, Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić.

Klasik hrvatske književnosti, iz pera “jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača”, “Tena” je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti. Kozarac se kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako se vremena nužno mijenjaju, te bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. Tena tako svoj osjećaj slobode verbalizira usklikom: “…ja sam ja; sve što je na meni, moje je!”, čija jeka odzvanja i danas. Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet, koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju – raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od strane bogatih stranaca, te na domaće ljude koji “nezadovoljni starim usvajaju novo, da bi se, nadajući se upravo suprotnom, ubrzo našli na dnu”…

Festivalske ulaznice po cijeni 30 kuna mogu se kupiti na www.ulaznice.hr , na blagajni Kazališta 21 radnim danom od 14 do 20 sati i na dan predstave u Domu INA-e od 19 do 20 sati.