You are currently viewing 16. Prolog: GK Požega – Slučaj maturanta Wagnera

16. Prolog: GK Požega – Slučaj maturanta Wagnera

Gradsko kazalište Požega gostuje na 16.Prologu s dramom “Slučaj maturanta Wagnera” u nedjelju, 22.10.2023. s početkom u 20 sati u Domu INA rafinerije. Režiju i scenografiju potpisuje Jasmin Novljaković a glume  Ivan Ćaćić, Antonija Stanišić, Matko Trnačić, Grgur Grgić,  Franjo Puceljski, Karlo Bernik i Selena Andrić.

Matkovićevo prvo dramsko djelo Slučaj maturanta Wagnera napisano 1934., a izvedeno 1935. bilo je očito pobuna protiv postojećeg sustava i društva u kojem je živio. Drama prikazuje oca kako svojim nerazumijevanjem uništava vlastitog sina koji se lomi između zatečenih vrijednosti i odnosa prema životu i njegova pokušaja da stvori svoj sistem vrijednosti. Premijera je izazvala javnu sablazan, burno odobravanje mladeži, ali i oštre reakcije provladinog tiska te bansku zabranu nakon treće izvedbe. Budući da je autor tada bio dvadesetogodišnjak smatralo se to mladenačkom pobunom, gotovo autobiografskom dramom, međutim ta je drama bila pokazatelj Matkovićeva osnovnog umjetničkog creda da umjetnost mora kritizirati društvo, ali tako da mu ukazuje na probleme ne bi li ga navela na promjene nabolje…

Cijena ulaznice po predstavi iznosi 5 eura i može se kupiti online na www.ulaznice.hr ili na blagajni Kazališta 21 ponedjeljkom od 14 do 20 sati te od utorka do petka od 9 do 12 sati i od 14 do 20 sati, a na dan izvedbe sat vremena prije predstave u Domu INA rafinerije.