You are currently viewing 23. Dani glazbe Miroslava Miletića

23. Dani glazbe Miroslava Miletića

Svake godine u listopadu Sisak ima dobru glazbenu priču koja se širi Hrvatskom, a poneka vijest odlazi i dalje u svijet. Ovogodišnji 23. Dani glazbe Miroslava Miletića započinju u utorak, 10.10.2023. godine koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a u srijedu, 11.10.2023. nastupa Ad Gloriam brass. Oba koncerta započinju u 19 sati u Domu INA Rafinerije Sisak. Ove godine pripremili smo glazbenu radionicu i slušaonicu “Upoznajmo Miletića”, koja će se održati u četvrtak, 12.10.2023. u 18,30 sati u Domu INA Rafinerije. Radi se o projektu u suradnji s udrugom Siscia Vox Mundi a namjenjen je učenicima glazbenih škola i zaljubljenicima u opus profesora Miletića. 

U drugom tjednu nastavljamo sa koncertom Gudačkog kvarteta Rucner, koji će se održati u utorak, 17.10.2023. u 19 sati,  a ovogodišnje Miletićeve dane završiti ćemo koncertom Trio Romantico u izvedbi Tihane Herceg Ivšić, Lidije Ljubičić i Tajane Vukelić Peić, u srijedu, 18.10.2023. godine u 19 sati. Oba koncerta se održavaju u Domu INA rafinerije.

O Danima glazbe Miroslava Miletića…

Već 2001. godine bio je zacrtan programski put Dana glazbe: glazba sisačkog skladatelja, suvremena hrvatska i svjetska glazba u izvedbi uglednih i mladih umjetnika te učenika i studenata glazbe. Dani glazbe Miroslava Miletića održavaju se u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Siska.

Miroslav Miletić (Sisak 1925.), jedan je od najstarijih skladatelja u Hrvatskoj, čija su djela u nekim koncertnim sezonama bila i najizvođenija u nas. Glazbom je obišao svijet, i kao skladatelj i kao violist u gudačkom kvartetu Pro arte, kojeg je osnovao i vodio do kraja aktivne koncertne karijere. Njegov glazbeni put kreće iz zemlje, iz posavskog blata preko ličkog i dalmatinskog krša do slavonskih ravnica i međimurskih zamagljenih brda i dolova. Tako je Miletić prigrlio jednostavnu melodiku i ritmiku hrvatskih plesova i igrajući se naivnošću djeteta osvojio svoj prostor za igru na violinama, violama, kontrabasima, gitarama, flautama, klarinetima, pjevačkim grlima i raznolikim sastavima te na pozornici. Dalmatinski kvartet, Koncert za violu, Suita za gudače, Koncert za dva klarineta, Međimurska suita, Kroateska 1. i 2., Adventsko pjevanje i nedostižno popularan Ples za solo violinu, samo je mali dio Miletićeva opusa.

dani glazbe miroslava miletica 2023