You are currently viewing Dani glazbe Miroslava Miletića 2022.

Dani glazbe Miroslava Miletića 2022.

Svake godine u listopadu Sisak ima dobru glazbenu priču koja se širi Hrvatskom, a poneka vijest odlazi i dalje u svijet. Ovogodišnji 22. Dani glazbe Miroslava Miletića započinju u petak, 21.10.2022. godine i to koncertom Hrvatskog komornog orkestra pod ravnanjem Valentina Egela. Koncert je na programu u 19 sati u Domu INA Rafinerije Sisak. Podium Brass Kvintet nastupit će u srijedu, 26.10.2022. godine u 19 sati u Domu INA Rafinerije Sisak, a ovogodišnji Miletićevi dani završit će koncertom ChiaroScuro u izvedbi Margarete Klobučar; sopran, Tihane Herceg Ivšić; mezzosopran i Srđana Bulata; gitara, u petak, 4.11.2022. godine u 19 sati u Domu INA Rafinerije Sisak.

Besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Kazališta 21 radnim danom od 14 do 20 sati a na dane koncerata na blagajni u Dom INA rafinerije od 18 do 19 sati.

Već 2001. godine bio je zacrtan programski put Dana glazbe: glazba sisačkog skladatelja, suvremena hrvatska i svjetska glazba u izvedbi uglednih i mladih umjetnika te učenika i studenata glazbe. Dani glazbe Miroslava Miletića održavaju se u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Siska. U pomoć Glazbene Škole “Fran Lhotka” i INA Rafinerije.

Miroslav Miletić (Sisak 1925.), jedan je od najstarijih skladatelja u Hrvatskoj, čija su djela u nekim koncertnim sezonama bila i najizvođenija u nas. Glazbom je obišao svijet, i kao skladatelj i kao violist u gudačkom kvartetu Pro arte, kojeg je osnovao i vodio do kraja aktivne koncertne karijere. Njegov glazbeni put kreće iz zemlje, iz posavskog blata preko ličkog i dalmatinskog krša do slavonskih ravnica i međimurskih zamagljenih brda i dolova. Tako je Miletić prigrlio jednostavnu melodiku i ritmiku hrvatskih plesova i igrajući se naivnošću djeteta osvojio svoj prostor za igru na violinama, violama, kontrabasima, gitarama, flautama, klarinetima, pjevačkim grlima i raznolikim sastavima te na pozornici. Dalmatinski kvartet, Koncert za violu, Suita za gudače, Koncert za dva klarineta, Međimurska suita, Kroateska 1. i 2., Adventsko pjevanje i nedostižno popularan Ples za solo violinu, samo je mali dio Miletićeva opusa.