You are currently viewing Edukacijska jutra u Domu kulture Sisak

Edukacijska jutra u Domu kulture Sisak

Grad Sisak u suradnji s Udrugom Festival židovskog filma organizira jednodnevni obrazovni program koji će se održati u ponedjeljak, 19. siječnja 2015. u Domu kulture Kristalna kocka vedrine s početkom u 12 sati kada će biti prikazan film “Dječak u prugastoj pidžami”. Film će se prikazivati za učenike sedmih i osmih razreda sisačkih osnovnih škola te za učenike srednjih škola s kojima će po završetku filma razgovarati dvostruki dobitnik Oscar-a Branko Lustig.

Obrazovni program za djecu i mlade pod nazivom Edukacijska jutra provodi se u sklopu Festivala židovskog filma u organizaciji Udruge Festival židovskog filma Zagreb. Cilj ovog programa, u kojem će sudjelovati učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola te učenici srednjih sisačkih škola, je približiti djeci i mladima tragediju holokausta te prenijeti osnovne ideje Festivala, a to su promicanje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti.

Program obuhvaća projekciju filma Dječak u prugastoj pidžami (The Boy in the Striped Pajamas), te predavanje Branka Lustiga, predsjednika Festivala, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator te čovjeka koji je preživio holokaust, nakon čega je predviđen razgovor s učenicima.

Dječak u prugastoj pidžami dugometražni je igrani film u trajanju od 94 minute britanske produkcije čija je radnja smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata i ispričana iz perspektive osmogodišnjeg dječaka. Bruno je sin zapovjednika u koncentracijskom logoru, a njegovo zabranjeno prijateljstvo sa židovskim dječakom s druge strane logorske žice imat će neočekivane posljedice. Film je dobitnik nagrada British Independent Film Awards i CinEuphoria Awards te nagrade publike na Chicago International Film Festivalu. Film je režirao Mark Herman, a snimljen je prema istoimenom romanu Johna Boyna koji je prodan u više od 6 milijuna primjeraka.