You are currently viewing Film “Na vodi” Gorana Devića stiže u Sisak

Film “Na vodi” Gorana Devića stiže u Sisak

Svečana kino-premijera dokumentarca o Sisku i Siščanima režisera Gorana Devića održat će se u petak, 15.3.2019. godine u 18 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u prisustvu redatelja i protagonista.
Zagreb, 11. ožujka 2019. – Nakon festivalske turneje i osvajanja posebnog priznanja na najvećem europskom festivalu dokumentarnog filma DOK Leipzig, dokumentarni film Siščanina Gorana Devića Na vodi, svojevrsno redateljevo ljubavno pismo rodnom gradu i njegovim stanovnicima, svoju će kino-distribuciju započeti upravo u Sisku.
Uz Gorana Devića, film će sisačkoj publici predstaviti protagonisti Marko Rafaj, Damir Radašinović – Štakac, Jurica Mihael Radašinović, Ivica Vračan – Rambo, Milorad Kordić – Mićo. Osim na svečanoj premijeri, film će se u Kristalnoj kocki vedrine moći pogledati i u subotu, 16. te u nedjelju, 17. ožujka. Cijena ulaznice 20 kuna parter i 23 kune balkon.
Kroz neobične priče protagonista, u dokumentarcu Na vodi, Dević portretira svoj rodni grad, nekadašnji industrijski centar koji leži na tri rijeke. Rijeka se danas veže uz razonodu i opuštanje, ali u susretu s ljudima na površinu ispliva i poneki sukob: na vodi i uz vodu upoznajemo galeriju raznovrsnih likova, koje autor predstavlja majstorski i s puno ljubavi. 
Jednu liniju radnje čini desetljeće dugo prijateljstvo Marija i Miće, Hrvata i Srbina koje je spojila strast prema ribolovu, a prijateljstvo ugrozila razmirica financijske prirode. U filmu upoznajemo i uspješnog odvjetnika Marka te njegovog sina koji neumorno pliva pripremajući se za studij u Americi, hrvatskog branitelja i usamljenika Ramba te Štakora, bivšeg radnika u sisačkoj željezari, i njegova sina koji se uz oca uči preživljavanju. Tu je i gospođa Trivkanović, koja pušta vijence niz Savu u sjećanje na muža i sinove, poginule u ratu.
 Na vodi je najosobniji Devićev film dosad, svojevrsni povratak rijeci – dnevnom boravku iz djetinjstva. Dokumentirajući svakodnevicu i životne priče ljudi koji provode vrijeme na vodi autor istovremeno portretira Siščane propitujući što im je svima zajedničko, a što ih razlikuje. Rijeka koja teče kroz grad i koju ne zanimaju događaji s obale tako dobiva filmski karakter te postaje i sama jedan od likova.
Režiju i scenarij potpisuje Goran Dević, a producent je Hrvoje Osvadić. Fotografiju potpisuje Damian Nenadić, montažu Jan Klemsche i Vanja Siruček, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Film je nastao u produkciji Petnaeste umjetnosti.