You are currently viewing Film „U potrazi za porodicom“ pobjednik ovogodišnje Fibule

Film „U potrazi za porodicom“ pobjednik ovogodišnje Fibule

Završena je 9. Revija dokumentarnog filma Fibula, već tradicionalna sisačka filmska revija najboljih dokumentaraca. Ove godine je fokus bio na šest filmova naše regije koji su osvajali festivale prethodne godine, ali i srca publike koja ih je gledala. U dvodnevnoj manifestaciji, posjeta publike nije nedostajala, a ovogodišnja Fibula za svog kuma je imala Đelu Hadžiselimovića, pravu zvijezdu iz žanra dokumentarnog filma. Vrijedi spomenuti da su svojim dolaskom Fibulu uveličali i redatelji Irena Škorić, te Branko Ištvančić. Ostali autori dokumentaraca javljali su se putem skypea i uz pozdravljanje publike, dali uvod u svoje filmove.
Ovogodišnji filmovi su bili raznih tema. Fibulu je otvorio film „Lauš“, Branke Bešević Gajić, koji govori o tragediji glumca Žarka Lauševića. Zatim nas je nasmijao dokumentarac “ Zizi“, sarajevskog redatelja Nedžada Begovića, koji govori o životu svjetskog prvaka u bilijaru, Zijada Redžića. „Dragi Lastane!“, autorice Irene Škorić, otkrio nam je najduže čuvanu tajnu novinarstva, identitet Lastana, junaka školskog časopisa Modre Laste. Film „U potrazi za porodicom“, sarajlije Oggija Tomića, otkrio je njegov put i težnju da nađe svoju majku koja ga je ostavila kao bebu. Marija Žižović iz Beograda se predstavila na reviji filmom o srpskom cirkusu pod nazivom „Kad ti tata kupi slona“, dok je dokumentarac o prerano preminuloj glumici Dolores Lambaša, „Naslovnica“, redateljice Silvane Menđušić zatvorio ovogodišnju Fibulu.
Publika je ocijenila najboljim film Oggija Tomića s visokom ocjenom 4,66, dok su vrlo blisko za njegovim filmom bili „Zizi“ s ocjenom 4,63 i „Dragi Lastane“ s ocjenom 4,52. Istu večer na završnici Fibule, putem skypea javljeno je Oggiju Tomiću u Cambridgeu, Velikoj Britaniji da je film „U potrazi za porodicom“ dobio plaketu Fibule, što je autora razveselilo uz obećanje da će doći na našu sljedeću jubilarnu 10. Reviju dokumentarnog filma 2015. godine. Za sljedeću godinu je najavljen i kum revije, tako da će to biti Nedžad Begović, redatelj čiji su filmovi sudjelovali na Fibuli još od prvih godina ovog festivala.
Uz pokroviteljstvo Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, zahvaljujemo se Gradskoj tržnici Sisak, Gradskom muzeju Sisak, Vinariji Florijanović, te za slastice slastičarnicama Torte Tina i Renata Torte.
Vidimo se i sljedeće godine na jubilarnoj 10. Fibuli!