You are currently viewing Filmofiliju nastavljamo s filmom “Izgubljena olovka”

Filmofiliju nastavljamo s filmom “Izgubljena olovka”

Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak filmskim ljubiteljima priredio je novi projekt pod nazivom Filmofilija koji je pakiran u poseban blok filmova. Filmofiliju smo započeli s blokom hrvatskog baštinskog filma “Lisinski” u režiji Oktavijana Miletića, a nastavljamo s filmom “Izgubljena olovka” u režiji Fedora Škubonje koji će se prikazati u četvrtak, 3.3.2016. godine u 19,30 sati u Domu kulture Sisak. Ulaz je besplatan.

Filmska informativka – Hrvatski baštinski film
Počeci hrvatske kinematografije sežu u davnu 1896.g kada je u Zagrebu održana prva projekcijaživućih fotografija i to samo godinu dana nakon što su u pariškome Grand Caffeu braća Lumièr održala projekciju svojih filmova. Hrvatska filmska baština, nažalost, od svojih početaka sačuvana je tek u fragmentima jer je, baš kao i u ostatku Europe, najveći dio filmskog gradiva iz početnoga razdoblja zauvijek izgubljen. Istu je subinu doživio i prvi hrvatski film Brcko u Zagrebu, redatelja Arsena Maasa. Ostali su sačuvani samo snimci nekih prizora iz filma. Razdoblje od 1928. do 1945. najsnažnije je svojim radom obilježio nagrađivani redatelj Oktavijan Miletić koji 1937. godine objavljuje prvi hrvatski zvučni film Šešir, a 1944. i prvi dugometražni zvučni film, Lisinski.
Kruna uspjeha hrvatskog filma dosegnuta je filmom Surogat, Dušana Vukotića, koji je 1961. godine dobio prestižnu nagradu Oscar kao prvi europski film.

O filmu:
Godina proizvodnje: 1960.
Trajanje: 47 minuta
Režija: Fedor Škubonja
Uloge: Boško Gašević, Mira Nikolić, Marija Aljinović, Mate Ergović

Sadržaj: Priča o dječaku Diki, lažno optuženom za krađu olovke. Odbacuju ga prijatelji i vršnjaci. Ne mireći se s nepravdom, dječak se, unatoč svemu, bori za istinu…
Film je 1961. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih dječjih filmova svih vremena.

Projekcije filmova su besplatne, a filmovi su ustupljeni od Festivala hrvatskog filma i novih medija.