You are currently viewing Gradsko kazalište Sisak: DARac i MARac

Gradsko kazalište Sisak: DARac i MARac

DARac i MARac

Režija i dramaturgija:  Marijana Matoković

Glume: Marko Hergešić i Ivan Grčić

Kostimografija, oblikovanje i oslikavanje scenografije, dizajn plakata: Danijela Gotal Grgurač

Glazba: Bojan Jambrošić

Scenski pokret: Tihana Strmečki

Oblikovanje svjetla: Aleksandar Franjić

Izrada scenografije: Zdravko Kovačević

Dorada kostima: Antonija Lukinić i Đurđica Huml

Rekvizita: Boris Lemaić

Fotografije: Damir Pahić

Snimatelj predstave: Zlatko Pavelić

Produkcija: Dom kulture Kristalna kocka Vedrine – Gradsko kazalište Sisak

Premijera: 24.3.2024., Dom INA rafinerije

Uzrast: 3+

O prijateljstvu, o nadmetanju, o suživotu dva prijatelja

Ovo je priča o jednom dvorištu, dva susjeda i bezbroj zavrzlama. Darac i Marac, žive jedan nasuprot drugog u malenom mjestu gdje vlada idila. Jedan voli cvijeće, a drugi svoj mir. Obojica u svoje slobodno vrijeme vole izaći u dvorište i udahnuti svježeg zraka, odmoriti se i uživati, no jednog dana zvono na ulaznim vratima mijenja njihovu rutinu suživota u zajedničkom dvorištu. Raspisan je natječaj za uređenje najljepšeg vrta te se obojica odluče prijaviti. Prilikom uređenja nailaze na prepreke u ukusima te se otvara pitanje gdje je točna granica njihovog dijela zemljišta.

Neslaganje ih dovodi do najluđih rješenja u kojima običan natječaj za uređenje vrta prerasta u pravu bitku za prevlast te dokazivanje da su obojica u pravu. Pod koju cijenu su spremni obraniti svoj komadić zemlje i dokazati koliko su tvrdoglavi, možete pogledati u novoj komediji za sve uzraste koja nas uči zajedništvu, prijateljstvu i dobrosusjedskim odnosima. A najvažnije od svega, može li prijateljstvo nadrsati rivalstvo.

Redateljica i dramaturginja Marijana Matoković

BIOGRAFIJE AUTORSKOG TIMA:

MARKO HERGEŠIĆ

Rođen sam u Sisku 11.11.1988. godine, gdje sam zavšio srednju medicinsku školu u kojoj sam se, osim u par medicinskih sestara, zaljubio i u glumu. Žar je tinjao još od nižih razreda, ali zahvaljujući profesorici hrvatskog Tanji Vadli i njenom mužu redatelju Silviju Vadli, razbuktao se potpuno i evo izgaram još i danas. Nakon završene akademije, preko Kerempuha, Male scene, Tvornice lutaka, same Žar ptice i nebrojenih uloga i izvedbi ulazim u ansambl istog kazališta 2018. godine. Volim doći na posao jer se pri dolasku na posao prijavljujemo otiskom prsta pa se osjećam kao James Bond. Od predstava u kući najradije igram Plavu boju snijega gdje igram ludog kralja pa ne moram puno glumiti, a i tu sam ulogu prvu u životu odigrao u 4. osnovne. Bavim se streličarstvom i jahanjem.
Volim janjetinu, Igru prijestolja, zelenu boju, prirodu, životinje, Harry Pottera, tamburaše, fiš i paprikaš, Johnnyja Deppa, fileke i sve što ne vole mladi.
Ne volim: kelj, laži, licemjerje, nogomet, kisele krastavce i male honorare. Volim živjeti i raditi po svojoj mjeri.

 

IVAN GRČIĆ

Rođen je 6.3.1989. godine u Požegi. Nakon završene opće gimnazije u Požegi, 2008. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Magistrirao je 2013. godine. Članom ansambla kazališta “Gavella” postaje 2016. godine. Glumio i u kazalištima : Kerempuh, Žar ptica, Histrionski dom, Gradsko kazalište Požega, Mala Scena, Scena Velika Gorica, Gradsko kazalište Sisak i dr.

Najdraže jelo su mu palačinke, a od sportova Formula 1 i judo.

 

MARIJANA MATOKOVIĆ

Neki će ju prepoznati sa kazališnih dasaka gdje je igrala u brojnim predstavama za djecu i odrasle diljem Hrvatske, a neki njezine tekstove i adaptacije poznatih bajki poput Alise u zemlji čudesa, Snježne Kraljice, Ivice i Marice, Kraljevne na zrnu graška, Tonka će sutra te nekolicinu autorskih tekstova poput Idi pa vidi Didi, Zuboland, Šašavci…koje je ujedno i režirala.

Surađivala je s brojnim kazalištima (Gradsko kazalište Požega, Teatar Tirena, Gradsko kazalište Žar ptica, Dom kulture Kristalna kocka Vedrine Sisak, Teatar Naranča, Teatar Mjesec, Gradsko kazalište Virovitica, Gradsko kazalište Joza Ivakić u Vinkovcima, Kazalište Prijatelj, UO Tragači…) kao glumica, redateljica, dramaturginja, pedagoginja i ljubiteljica kazališta. Teško je pobrojati 50-ak naslova u posljednjih 7-8 godina.

 

U posljednjih nekoliko godina svoj kazališni rad i iskustvo usmjerava na kombiniranje sa cirkuskom umjetnošću te surađuje sa cirkuskim kompanijama u Hrvatskoj, ali se dodatno educira u Barceloni u sklopu Nouveu Clown Institute i Australiji (Brisbane) te postaje ISAAC suradnica Ire Seidensteina, u Beču u sklopu Red Noses International School of Humor. Možete ju sresti na hodnicima bolnica kao doktoricu Tenisu gdje radi u sklopu Crvenih nosova – klaunovadoktora.

Profesionalno klaunira i unutar AIDA cruise Entertainment gdje osim izvođenja brojnih predstava kreira i samostalne točke komedije i neverbalnog teatra. Također je i supervizorica za poziciju Interactive Performer gdje surađuje s izvođačima iz čitavog svijeta.

Od 2023. radi i kao vanjska suradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na odsjeku Neverbalni teatar za područje Suvremenog cirkusa i Klauniranja.

Trenutno razvija nekoliko projekata koji će igrati u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

TIHANA STRMEČKI

Tihana Strmečki je redateljica i koreografkinja koja svoje kazališno znanje dugi niz godina izrađuje u najvećim svjetskim centrima na Broadwayu (New York City) i u Londonu, Los Angelesu, Amsterdamu, Parizu, Barceloni i Zagrebu. Tihana je režirala i koreografirala cjelovečernje mjuzikle, dramske predstave, dječje predstave i predstave za mlade, kazališne koncerte, monodrame i duodrame, plesne predstave, glazbene spotove i reklame.

U HNK Ivan pl. Zajc Rijeka potpisuje režiju i koreografiju nagrađivanog mjuzikla „Poljubi me, Kato” te koreografiju uspješne „Evite” i „Sunset Boulevarda”. Njen je scenski rad također prikazan u mnogim hrvatskim kazalištima poput GK Žar ptica, GK Kerempuh, Kazalište Knap, KD Lisinski, za B Glad produkciju i mnoge druge produkcijske kuće. Na europskoj kazališnoj sceni sudjelovala je kao koreografkinja, ko-koreografkinja, plesna kapetanica i/ili plesačica.

Osnivačica je i umjetnička voditeljica uspješnog plesnog kluba „JazzElle”. Članica je žirija mnogih domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih natjecanja.

 

BOJAM JAMBROŠIĆ

Bojan je svoju profesionalnu pjevačku karijeru započeo 2009. pobjedom u showu “Hrvatska traži zvijezdu”, nakon čega je izdao svoj prvi album “Bolji od ljubavi”.

Osvojio je treće mjesto u 5. sezoni “Plesa sa zvijezdama”, snimio naslovnu pjesmu za RTL-ovu sapunicu “Ruža vjetrova”, osvojio 2. mjesto u showu “Tvoje lice zvuči poznato” te nekoliko drugih i trećih mjesta u daljnjim sezonama “Zvijezde pjevaju”.

Godine 2021. na HRT-u se počela prikazivati njegova animirana serija za djecu “Jojo i brojevi” za koju je Bojan osim što je glumio i pisao scenarij te glazbu, crtao i radio kompletnu animaciju.

Nakon tri izdana albuma, od 2018. do danas izdao je osam novih singlova i tri puta sudjelovao na “Dori”. Imao je i glavnu ulogu u osam mjuzikala i jednoj opereti te napisao glazbu za pet mjuzikla i predstava.

 

DANIJELA GOTAL GRGURAČ

Danijela Gotal Grgurač je rođena u Sisku 1972. godine. Magistra je tekstilnog i modnog dizajna. Po završenom studiju surađuje s renomiranim dizajnerom Goranom Lelasom radeći na zajedničkim projektima za talijanske proizvođače dječje odjeće te ciklus internacionalnih modnih izložbi Samuela Mazze. Radi na kostimografijama sisačke kazališne skupine Daska (Vrijeme sporta i razonode, Tri lijeva sata) i plesnim predstavama Jasminke Petek Krapljan. Istovremeno objavljuje modne ilustracije u hrvatskim časopisima i radi kao modni asistent G. Lelasa.

Od 1997. godine zaposlena u marketinškoj agenciji na poslovima grafičkog dizajna. Dizajnira ambalažu za renomirane tvrtke Herbos (proizvodi boja i lakova te preparate za zaštitu bilja), Chromos agro, BASF… Dizajnira i priprema veliki broj tiskovina, propagandnih letaka i jumbo plakata za različite naručitelje.

Od 2011. zaposlena u Gradskom kazalištu Sisak kao kostimograf i scenograf sudjelujući na svim kazališnim projektima. U svojoj struci postiže zapažene rezultate surađujući s poznatim režiserskim imenima. Paralelno već 11 godina osmišljava i  organizira Sisački sajam cvijeća i dizajnerski sudjeluje u svim gradskim projektima.

Od rane se mladosti bavi preuređivanjem starog namještaja i dizajniranjem interijera. Hobby zanimacija kojom uređuje vlastiti dom postaje prepoznata od velikog broja poklonika specifičnog  stila za koje osmišljava i obrađuje dekorativne elemente, namještaj i interijer.