You are currently viewing Hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

Hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

Hrvatska poruka povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade 2024.

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade počeo se obilježavati od 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan “Povedite dijete u kazalište”. Poziv je to na akciju kako bi učinili umjetnost dostupniju djeci i mladima.

Hrvatski centar ASSITEJ osnovan je 1996. godine kao ravnopravni član ugledne kazališne organizacije ASSITEJ koja okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. ASSITEJ u Hrvatskoj udružuje 34 profesionalna kazališta za djecu i mlade, 24 profesionalno vođenih dramskih studija i 6 individualnih članova, dramskih umjetnika koji rade u kazalištima za djecu i mlade.
Cilj Hrvatskog centra ASSITEJ je biti vodećom krovnom udrugom kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Hrvatsku poruku ove godine napisala je dramaturginja Jelena Kovačić.

Danas se u kazalištima diljem svijeta slavi jedan sasvim poseban dan – Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, kazališta koje se radi upravo za vas. Mnogi će reći da su djeca i mladi naša buduća publika, publika koja tek dolazi, ali ja se nekako ne bih s tim složila, jer evo vas ovdje i evo vas sada, sjedite u kazalištu i čekate da počne predstava i to vas čini vrlo sadašnjom i vrlo važnom publikom. Za mene je početak predstave jedan od najljepših i najuzbudljivijih kazališnih trenutaka – svjetla u publici se gase, reflektori na pozornici se pale, pred nas izlaze glumci koji će nas odvesti tko zna kamo i tko zna gdje. To je trenutak u kojem još ništa ne znamo, ali u kojem je sve moguće, koji sadrži sve što možemo zamisliti, možda čak i više od toga. Zato vas pozivam da se danas prepustite kazalištu i jednom novom početku koji će vas odvesti tko zna kamo i tko zna gdje. A prije nego što se svjetla u publici ugase i nastupi onaj najljepši trenutak, želim vam sretan Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, najvažnijeg kazališta na svijetu koje postoji zbog najvažnije publike – zbog vas. I za kraj – nemojte nikada zaboraviti da je život, baš kao i kazalište pun novih početaka u koje možemo zakoračiti upravo ovdje i upravo sada.

Jelena Kovačić