You are currently viewing Koncert ” Duo Dropulić Gilming” u Domu INA rafinerije

Koncert ” Duo Dropulić Gilming” u Domu INA rafinerije

Violinistički virtuoz Ivo Dropulić gostuje u Sisku!

Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak u suradnji s Udrugom Siscia Vox Mundi dovodi vam koncert klasične glazbe „Duo Dropulić Gilming“. Ivo Dropulić na violini i Petra Gilming na klaviru izvest će djela Mozarta, Dropulića i Beethovena. Koncert će se održati u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 20 sati u Domu INA rafinerije.

Cijena ulaznice je 4 eura, a mogu se kupiti na www.ulaznice.hr ili na blagajni Kazališta 21 radnim danom od 14 do 20 sati. Na dan koncerta u Domu INE sat vremena prije.

 

X Ivo Dropulic1 2

Ivo Dropulić, violina

Ivo Dropulić rođen je 1986. u Zagrebu u glazbeničkoj obitelji. Majka mu je bila bugarska pijanistica, a otac hrvatski orguljaš i skladatelj. Godine 1992. obitelj se seli u Bugarsku. Sa sedam godina Ivo počinje pohađati Muzičku školu u Plovdivu. Usprkos glasoviru, obiteljskom glazbalu, za životnog partnera izabire violinu te uči kod prof. Dorine Dankove, studentice Davida Ojstraha. Godine 1999. održava prvi samostalni recital u Plovdivu izvodeći skladbe Bacha, Paganinija i Wieniawskog. Smatran čudom od djeteta, skreće na sebe pozornost nakon povratka u Hrvatsku, kada kao četrnaestogodišnjak i najmlađi sudionik osvaja prvo mjesto na državnome natjecanju izvodeći Paganinijev Prvi koncert za violinu i orkestar.

Godine 2001. upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje uči kod prof. Tonka Ninića, dugogodišnjega koncertnog majstora ansambla Zagrebačkih solista i kod prof. Leonida Sorokowa te s odličjem 2005. stječe diplomu. Godine 2002. pobjeđuje na izboru za hrvatskoga predstavnika na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika EBU u Zagrebu, a postaje i najmlađim dobitnikom nagrade Stiepan Šulek – za najbolju izvedbu skladbe za violinu. Godinu poslije s iznimnim uspjehom debitira uz Komorni orkestar Sofijskih solista u Sofiji. Godine 2005. postao je laureatom Međunarodnoga violinističkog natjecanja Vaclav Huml u Zagrebu, a otkrićem natjecanja nazvao ga je član žirija, čuveni violinist Maxim Fedotov. Iste godine dobitnik je Nagrade Zagrebačke filharmonije za najuspješnijeg mladog glazbenika. Od 2006. usavršava se kod prof. Tonka Ninića, prof. Michaela Frischenschlagera i poznatoga bugarskog violinista prof. Minča Minčeva. U karijeri nastupa s vodećim orkestrima u Hrvatskoj: sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom te s Komornim orkestrom Sofijskih solista i ansamblom Cappella Istropolitana iz Bratislave i s dirigentima kao što su Alun Francis, Johannes Wildner, Nicholas Milton, Plamen Djouroff, Zlatan Srzić, Mladen Tarbuk, Ivan Repušić. Koncertira u Austriji, Bugarskoj, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj i Japanu. Širok raspon interesa uočen je od početaka Dropulićeva glazbeničkog razvoja.

Ivo Dropulić svira na violini iz 1824., koja potječe iz radionice francuskoga majstora Jeana Baptistea Vuillaumea, inače osobnoga lutijera Nicolňa Paganinija.

Petra Gilming

Petra Gilming, klavir

Petra Gilming maturirala je glasovir u klasi prof. Kamelije Zavrl u Zagrebu 1995, a diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana 2000. godine te 2007. u istoj klasi i magistrirala.

Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga (N. Kazimirove, E. Timakina, L. Baranyaja, V. Pavarane, J. F. Antoniolija, V. Merzhanova i K. H. Kammerlinga), te u klasi prof. Luigia Mostaccia na postdiplomskom studiju u Spilambertu, Italija.
Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja (Zagreb, Pinerolo, Moncalieri i Pietra Ligure).
Dobitnica je nagrade rektora Sveučilista u Zagrebu, nagrade Radio podija, nagrade dekana Muzičke akademije u Zagrebu, nagrade „Darko Lukić“ 2000.g.  i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda.
2015. godine osvaja prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika “Papandopulo” te nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji komornih sastava.

Kao članica Tria 1887, dobitnica je nagrade ”Artists on Globe” za najbolje mlade hrvatske glazbenike u 2015. godini.
2016. osvaja nagradu Dvorane Vatroslav Lisinski za nastup na Tribini Darko Lukić sa Hrvatskim klavirskim triom.

Nastupa u zemlji i inozemstvu kao solist, komorni muzičar te uz orkestre (Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i dr.), surađujući s dirigentima Igorom Gjadrovom, Pavlem Dešpaljem, Franom Krasovcem i dr., na istaknutim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Zagreb Kom, Diapason, Dani Milka Kelemena, te festivali u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj).
Surađuje sa istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima kao što su Božo Paradžik, Monika Leskovar, Frederic Moreau, Kimiko Nakazawa, Ho-Young Pi, Petr Fedotov, Orest Shourgot, Goran Končar, gudački kvartet Porin.

Službeni je umjetnički suradnik brojnih seminara te violinističkih natjecanja (Međunarodno violinističko natjecanje ”Vaclav Huml”, Nacionalno natjecanje “Boris Papandopulo”, Međunarodno natjecanje “Rudolf Matz”, Međunarodno natjecanje “Bistrički zvukolik” i dr.).
Članica je Hrvatskog klavirskog trija (od 2014.g.) i Trija 1887 (od 2015.g.).
Umjetnički je suradnik na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije u Zagrebu od 2005. godine.