LetMeGo na festivalu Fokus, Austrija

[lightbox style=”modern” image_path=”https://domkkv.hr/wp-content/uploads/2014/06/LetMeGo18_08062014.jpg” popup=”https://domkkv.hr/wp-content/uploads/2014/06/LetMeGo18_08062014.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”” size=”two_col_large”]

Od ukupno 34 prijavljene grupe iz 18 različitih zemalja, Hrvatsku će na Festivalu Focus 2014. “Kazalište bez granica” u Austriji predstavljati Plesni teatar Doma kulture Sisak s predstavom LetMeGo. Plesni studio Doma kulture Sisak na Festivalu Focus, što se od 18. do 22. lipnja 2014. godine po peti put odvija u Gornjoj Austriji, pridružit će se grupama iz Italije, Njemačke, Gruzije, Češke, Mađarske, Izraela, Švicarske i Austrije. Festival FOCUS, međunarodni je amaterski kazališni festival, koji se od 1978. održava svake dvije godine. Domaćin je kazalište na granici Leopoldschlag, koje organizira festival zajedno s amaterskim kazalištem Gornje Austrije i austrijskim Saveznim udruženjem kazališta. 12 produkcija pozivaju na “otvoreni susret”, ideju vodilju festivala u spomen-godini “25 godina nakon pada željezne zavjese”. Festival želi graditi mostove, unaprjeđivati kulturnu razmjenu te nakon pada fizičkih granica doprinijeti prevladavanju “granica u glavi”.

Predstava LetMeGo autora Jasminke Petek Krapljan i Jasmina Novljakovića na rasporedu festivala je 21.6.2014. u 17,00 sati.

O predstavi LetMeGo, Igor Ružić kazališni kritičar i ovogodišnji selektor županijske smotre kazališnih amatera

“LetMeGo”
Plesni teatar Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“, Sisak

Nezamjenjiv u Sisku i pripadajućoj županiji, gotovo ništa manje važan i u državnim razmjerima, Plesni teatar Doma kulture Kristalna kocka vedrine ove godine slavi 35. obljetnicu rada, što je potvrda ne samo njegove nesumnjive kvalitete, nego i potrebe koju lokalna zajednica ima za kazalištem koje nije verbalno i, strogo uzevši, dramsko. Međutim, u koreografskom rukopisu voditeljice Jasminke Petek Krapljan ima drame, čak i više nego u mnogima koji koriste (pre)više riječi, što je vjerojatno zasluga i suradnje s Jasminom Novljakovićem, kako na ideji, tako i u njezinoj provedbi u konačni scenski rezultat. ‘LetMeGo’ je predstava osobite atmosfere, izgrađena oko suptilnog koreodramskog čitanja najintimnijih i najnježnijih trenutaka u svakom životu koji ima pravo smatrati se (pro)življenim. Usponi i padovi, rađanje i nestajanje ljubavi, međuljudski i unutarobiteljski odnosi, sve je to u ovoj predstavi pomalo začudnog naslova ‘ispričano’ pokretom, u rasponu od neoklasike preko suvremenih tehnika do čak i integracije folklornih elemenata, na pomno i znalački biranu glazbu. Takvom pristupu lako je, u jedno i nepotrebno, predbaciti sklonost klišejiziranju scenskih slika i rješenja, estetiziranost koja tendira ultimativnoj dopadljivosti i ilustrativnosti. Međutim, kvaliteta izvedbe sve takve prigovore poništava, a njezina je osnovna vrijednost istodobno i estetička zadanost i rezultat pedagoškog iskustva. Dakle kombinacija prepoznatljiva, i najjasnije vidljiva, u činjenici da različiti uzrasti izvođača s različitim stupnjevima tehničke izvrsnosti i scenske prezentnosti, na pozornici apsolutno i uvjerljivo djeluju kao jedinstven kolektiv. Ne samo izrazom, nego i kvalitetnom scenografskom i kostimografskom opremom te oblikovanjem svjetla, ‘LetMeGo’ je sasvim posebna produkcija ne samo na sisačkoj smotri, nego i u svijetu domaćeg kazališnog amaterizma uopće.