You are currently viewing “Pepeljuga” na Svjetski dan plesa

“Pepeljuga” na Svjetski dan plesa

Plesnom predstavom “Pepeljuga” Baletnog i Plesnog studija Doma kulture KKV obilježavamo Svjetski dan plesa koji se slavi 29.4.2022. Pepeljuga, u režiji i koreografiji Jasminke Petek Krapljan, jedinstvena je po tome što je jedna od najizvođenijih i najdugovječnijih amaterskih predstava sisačkog Doma kulture KKV a možete ju pogledati online na Youtube kanalu Doma kulture i na sljedećem linku: https://youtu.be/xeBtHAMgyr0

Pepeljuga je jedinstvena po tome što je jedna od najizvođenijih i najdugovječnijih amaterskih predstava sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine i koja je dobila nagradu za Zlatnog paža za najbolju predstavu na 51. Majskim igrama u Bečeju / Srbija. S ovom predstavom smo gostovali na brojnim međunarodnim festivalima: Festival dječjih kazališta u Turgiju u Švicarskoj, na 2. Međunarodnom festivalu amaterske kulture Postojna, 7. Međunarodnom dječjem festivalu bajki u organizaciji Kazališno-pedagoškog centra za djecu i mlade “Burattino“ u Stollbergu u Njemačkoj, Međunarodnom festivalu umjetnosti i dječjeg kazališta u New Delhiju, 51. Majskim igrama u Bečeju u Srbiji , te na 4. Međunarodnom kazališnom festivalu u Bareillyu u Indiji. Predstava se u razdoblju od 2004. do danas obnavljala pet puta u različitim postavama plesača i s različitim suradnicima. 

Na Svjetski dan plesa diljem svijeta čitaju se poruke koje prenosimo u cijelosti.

PORUKE ZA MEĐUNARODNI DAN PLESA

Poruka povodom Međunarodnog dana plesa, 29. travnja 2022.

HRVATSKA PORUKA

Ples nudi prostor za različita iskustva, perspektive i različita tijela, a mi smo u tom prostoru pronašli mjesto koje volimo. Za nas plesati znači biti zaljubljen u život, stvarati ga kroz pokret do krajnjih granica njegove ljepote. Unositi u njega malo više daha, malo više poezije, malo više kreacije, probuditi nove osjećaje. Plesom razbijamo okove i prepreke, dolazimo u kontakt s energijom kojom svome tijelu dajemo nove početke i nova iskustva. Različitost nam omogućuje kretati se na nove načine i zato ne donosimo iste izbore, ne pronalazimo ista rješenja, već kroz različitost plesanja stvaramo nešto što može biti zanimljivije, intrigantnije, što provocira. Znamo da smo plesom dijelom nečega većeg od sebe i vjerujemo da plesna umjetnost ima moć stvoriti pozitivne promjene u društvu. Slavimo ples koji pomiče granice umjetničke forme i načine na koje se plesna umjetnost predstavlja na pozornici, ples koji otkriva nešto o ljudima koji plešu, ples koji otkriva ljudskost, daje vanjski oblik unutarnjem iskustvu. Najviše od svega, ples nam pruža priliku da naučimo koliko su pokreti važni. Postajemo svjesni koliko njima njegujemo osjetilnu svijest potrebnu za međusobno suosjećanje i koliko nam zajedničko kretanje u vremenu pomaže da postanemo bolji ljudi. U tom smislu, ples ostaje vitalna umjetnost.

Zato iskoristite šansu i plešite, plešite kada se osjećate otvorenim za promjene, plešite usred osobnih borbi, plešite kada se osjećate savršeno slobodnim jer ono što nas dijeli blijedi u usporedbi s onim što nas ujedinjuje!

Plesni kolektiv Magija

 

MEĐUNARODNA PORUKA

Autorica poruke: Kang Sue-jin, Južna Koreja

Plesačica, umjetnička ravnateljica Korejskog državnog baleta

Katastrofa uzrokovana Covidom-19 zaustavila je slobodan život kakav smo poznavali, a život u jeku te tragedije potiče nas da promislimo o značenju „plesa“ i „plesača“. U davnoj prošlosti, ples se smatrao praiskonskim sredstvom izražavanja i komunikacije pokretom, a potom je postao oblik izvedbene umjetnosti koji dira u srce i nadahnjuje publiku. Ples je trenutačna umjetnost koju je teško ponoviti u izvornom obliku jednom kada je izveden, jer se stvara cijelim tijelom i dušom. Ples se sastoji od prolaznih trenutaka, osuđujući plesače na vječno kretanje. No Covid-19 je ograničio, pa čak i zaustavio umjetnost plesa u njegovom izvornom obliku.

Iako se situacija poboljšava, plesne izvedbe i dalje su pod brojnim restrikcijama. Zbog toga još brižnije čuvamo dragocjene uspomene na vremena kada su ples i plesači blistali poput dragulja, prenoseći nam ljudsku patnju i tjeskobu, volju i želju za životom, te osvjetljavajući svijet.

Slično tome, važno je podsjetiti se da je tijekom oporavka od Crne smrti u Europi, u pariškoj Operi 28. lipnja 1841. izveden balet Giselle, prikaz ljubavi koja pobjeđuje smrt, te da je primljen s golemim oduševljenjem. Otada se Giselle izvodi diljem Europe i svijeta te tješi i bodri ljudske duše ranjene pandemijom. Tako i ja to vidim, što se pokazuje i u samoj izvedbi Giselle, taj veličanstven duh balerine koja pokušava pobjeći od utega zemaljskog jada.

Usamljena i iznurena publika gladna je suosjećanja i utjehe plesača. Kao plesači, mi vjerujemo da lepet naših krila daje nadu srcima onih koji vole umjetnost plesa i hrabri ih da prevladaju ovu pandemiju.

Moje srce već je poskočilo. Kang Sue-jin

Prijevod s engleskog: Ivana Ostojčić