You are currently viewing Plesna predstava “Starost/Alzheimer cafe” u sklopu Sisak pleše

Plesna predstava “Starost/Alzheimer cafe” u sklopu Sisak pleše

U sklopu programa Sisak pleše na Svjetski dan plesa Dom kulture Kristalna kocka vedrine ugostit će plesnu predstavu “Starost / Alzheimer cafe” Studija za suvremeni ples i Mirjane Preis. Predstavu možete pogledati u petak, 29.4.2016. godine u 19,30 sati u Kazalištu 21. Cijena ulaznice je 20 kuna, a ulaznice su u prodaji na www.ulaznice.hr te na blagajni Doma kulture radnim danom od 15 do 21 sat te vikendom sat vremena prije projekcije/programa.

“STAROST / ALZHEIMER CAFE”
Studio za suvremeni ples i Mirjana Preis

Koreografija, koncept i izbor glazbe: Mirjana Preis
Izvođači: Branko Banković i Grigor Baždar
Kostimi: Minja Maretić Murtić
Dizajn svjetla:Aleksandar Čavlek
Tonska obrada: Milorad Stranić
Fotografija: Renato Branđolica
Grafičko oblikovanje: Sara Pavleković Preis
Odnosi s javnošću: Helena Braut

Projekt realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske , Studija za suvremeni ples i ZKM-a Zahvaljujem Marini Petković Liker

O predstavi: “Starost je” riječima Rogera Bacona “boravište zaboravljivosti”. Mi smo zbir sjećanja. Ona oblikuju sve što znamo, sve što zapažamo, svaki pokret koji činimo. Trenutak svjesne spoznaje o našem postojanju naša je prošlost, sadašnjost i budućnost i u isto vrijeme naš prostor koji pokretom u tome trenutku stvaramo. Povijest je puna živopisnih, ganutljivih opisa starijih ljudi koji se potkraj života ponašaju čudno, gubeći vezu sa sjećanjima i svijetom oko sebe, donoseći nepromišljene odluke i djelujući naglo i neodgovorno poput djece. “Kada sam bio mlađi “,šalio se Mark Twain potkraj života “pamtio sam sve, dogodilo se to ili ne, sada moje sposobnosti slabe i uskoro ću se sjećati samo stvari koje se nisu nikad dogodile.” “Veoma često lunjam naokolo tražeći nešto za što znam da je vrlo važno, ali onda nakon nekog vremena zaboravim zbog čega to tražim…. Kada ideja nestane, sve je izgubljeno i ne preostaje mi ništa drugo da lunjam naokolo pokušavajući se sjetiti što je to bilo toliko važno. Najgore mi je ujutro kad treba obući hlače. Ovog jutra stalno sam mislio kako nešto nije uredu, jer s hlačama jednostavno nešto nije štimalo. Pogrešno sam ih navukao. Katkad ih moram navući i ponovno skinuti desetak i više puta….” Ova predstava posvećena je svima koji(h) se više nemogu sjetiti.

Kratka biografija producenta:
Producenti predstave su Mirjana Preis i Studio za suvremeni ples u suradnji s ZKM-om.
Mirjana Preis plesna je pedagoginja i koreografkinja. Diplomirala je na Školi za ritmiku i ples u Zagrebu 1970. , 1976. diplomirala na Filozofskom fakultetu Komparativnu književnost i Latinski jezik. Od 1970. do 1987. članica Studija za suvremeni ples, od 1987. stalno zaposlena kao plesna pedagoginja i koreografkinja u ZKM-u. Ostvarila je brojne koreografije ( Igra, Preludij za posljepodne jednog fauna, Big is bj,teful, Kaputt, Maraton, Na putu prema gore..). 2004. dobiva nagradu Hrvatskog glumišta za plesnu predstavu Kaputt u kategoriji najbolje predstave u cjelini te 2012. godine prima strukovnu nagradu UPUH-a.
Studio za suvremeni ples prvi je hrvatski ansambl suvremenoga plesnog izraza osnovan 1962. u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Godine 1968. umjetničko vodstvo preuzima Tihana Škrinjarić, 1979. Zaga Živković, a 1997. Bosiljka Vujović-Mažuran. Studio svoj rad temelji na tradiciji inovacije u polju suvremenoga plesnog izraza, uvijek prihvaćajući nove trendove u umjetničkoj i kulturnoj komunikaciji. Uz domaće koreografe koji su godinama djelovali i djeluju na hrvatskoj plesnoj sceni , ansambl je surađivao i s brojnim vrhunskim koreografima i pedagozima iz Francuske, Engleske, SAD-a, Španjolske, Slovenije, Nizozemske. SSP je godinama prisutan na svim hrvatskim scenama, surađujući sa svim zagrebačkim kazalištima te nastupajući na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu.SSP jednako brižljivo stvara predstave za dječju i odraslu publiku. Osim konstantnog rada na edukaciji vlastitog ansambla kroz dovođenje stranih i domaćih plesnih pedagoga, za rad SSP-a specifično je odgajanje novih članova u polju kreativne edukacije ( u okviru programa Pomladak), te otvaranje ka koreografskim eksperimentima plesača iz ansambla. Poseban segment SSP-a: Male forme omogućuje plesačima iz ansambla da se okušaju u prvim samostalnim koreografskim uradcima.

Više informacija na broj telefona 044/527-479.
Čekamo vas!