You are currently viewing “Ponoćni ekspres” za Dan neovisnih kina u Domu kulture

“Ponoćni ekspres” za Dan neovisnih kina u Domu kulture

Kino mreža povodom svog 4. rođendana poklanja besplatnu projekciju filma „Ponoćni ekspres“ (Midnight Express) Alana Parkera, Oskarom nagrađeni za najbolju glazbu i najbolji scenariji u srijedu, 7. studenog 2018. godine koji će biti prikazan u Domu kulture Kristalna kocka vedrine Sisak s početkom u 20 sati. Filmska manifestacija Dan neovisnih kina u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača održat će se u srijedu, 7. studenog u 21 hrvatskom kinu.

Ponoćni ekspres (Midnight Express), 1978., 121′, napeta je drama koja je osvojila dva Oskara, a ubrzo nakon toga i status kultnog filma. Također, film je zbog dramatičnih prikaza turskog zatvora, policije i birokracije imao drastično loš utjecaj na turizam u Turskoj. Smatra se općenito jednim od najboljih filmova redatelja Alana Parkera, a scenarist Oliver Stone dobio je Oskara za najbolje adaptiran scenarij.

Mladi američki student Billy Hayes uhvaćen je u pokušaju krijumčarenja veće količine hašiša iz Turske i završava u zloglasnom zatvoru. No početna kazna od tri godine uskoro je udeseterostručena što Billyja baca u očaj. On shvaća da mu njegov odvjetnik više ne može pomoći stoga odluči riskirati vlastiti život kako bi ponovo okusio slobodu. Oskarovac Oliver Stone potpisuje scenarij filmske verzije potresne knjige američkog pisca, glumca i bivšeg zatvorenika, Billyja Hayesa.