You are currently viewing Poruka za Međunarodni dan lutkarstva 2021.

Poruka za Međunarodni dan lutkarstva 2021.

„Dragi lutkarice, dragi lutkari Republike Hrvatske,
Danas na Svjetski dan lutkarstva mi lutke govorit ćemo za vas, u vaše ime, onako kao što vi za nas, u naše ime, govorite našoj najzahvalnijoj publici – djeci, i ovom našem današnjem svijetu u kojem djeca jesu onaj budući svijet. Slavimo ovaj naš dan u vrlo teško vrijeme, vrijeme COVID-a, vrijeme pandemije. Ne volimo tu riječ ni čuti ni izgovoriti je, a moramo. Nama bi zapravo trebalo biti svejedno. Mi smo lutke, mi ne možemo postati „pozitivne“, ne možemo se razboljeti, ali vi možete. A vi ste nama vrlo važni, vi ste naša duša i naše srce. Bez vas mi smo samo stvari. Kada smo zajedno tada smo divna, jedinstvena scenska bića. Naš je posao najljepši od svih poslova koji postoje – stvarati vječnu bajku svijeta, nastojati da ona nikad ne prestane, pričati djeci, i svima koji su u sebi djeci slični, priče u kojim dobro uvijek pobjeđuje zlo.
Ovaj COVID je zao, ali svijet će ga pobjediti. I mi vam možemo u tome pomoći. Pozvat ćemo, ako treba, u pomoć i naše drevne dubovačke prijatelje: Bembelja, Čoroja, Turicu i Vilu. Nama ne trebaju zaštitne maske, ali i mi ćemo ih staviti, za primjer drugima. I Vuk i Crvenkapica stavit će masku. Kada Crvenkapica upita Baku:“ Bako, zašto nosiš tu masku?“, Baka će joj odgovoriti:“ Zato da čuvam i tebe i sebe.“ I cijepit ćemo se također, premda nama i to ne treba. Vama to treba radi vas i drugih oko vas. Mi smo solidarne. Zajedno s vama držat ćemo razmak, iako mi volimo blizinu, druženje, neposrednost, zagrljaj. Ipak i iz daljine, zajedno s vama, mi možemo doprijeti do srca djece. Tako ćemo i činiti sve dok se ne otvore naša kazališta, naše tvornice mašte.
Mi smo lutke, mi smo hrabre, ničega se ne bojimo. Mi možemo sve izdržati, sve podnijeti. Mi, zajedno s vama, radimo za svijetlu, radosnu stranu svijeta, za svu djecu, za njihov veseli smijeh i sreću koja nas uvijek ozari kada, zajedno s vama, dragi lutkari i drage lutkarice, divno spojimo život bajke i bajku života. Zato, unatoč svemu, s ponosom proslavimo ovaj naš dan, odgovorni za vječnu čaroliju djetinstva.“
Luko Paljetak,
počasni član Hrvatskog centra UNIMA –e
i Međunarodne UNIMA-e
U Dubrovniku, 21. ožujka 2021.