You are currently viewing Predstavljen novi program Doma kulture – Filmofilija

Predstavljen novi program Doma kulture – Filmofilija

Dom kulture Kristalna kocka vedrine započinje s novim programom, Filmofilija (filmska informativka), koji će se provoditi tijekom godine u više segmenata. Segmenti će se razlikovati prema programskom sadržaju pa će se tako program s filmskim naslovima slagati prema: epohama, redateljima, žanru, oskarovcima, filmskim klasicima, hrvatskom baštinskom filmu i sl., a prezentirali bi i neke od hrvatskih filmskih festivala, najavila je danas na konferenciji za medije ravnateljica Doma kulture, Valentina Ivanković Pelikan. Programski sadržaji bit će popraćeni filmskom informativkom, odnosno radionicama, informativnim materijalima, tribinama, istaknuo je voditelj filmske djelatnosti, Daniel Pavlić. Također se, najavljuje Pavlić, planira uvesti i ljetno kino na otvorenom prostoru kod Kazališta 21, gdje će se osim prikazivanja europskih filmova u sklopu KULturnog ljeta KKV prikazivati i filmski klasici novog programa – Filmofilije.
Filmofilija počinje u veljači hrvatskim baštinskim filmom. Kako je razdoblje od 1928. do 1945.g najsnažnije svojim radom obilježio nagrađivani redatelj Oktavijan Miletić koji 1937. godine objavljuje prvi hrvatski zvučni film Šešir, a 1944. i prvi dugometražni zvučni film, Lisinski, sisački se Dom kulture odlučio Filmofiliju započeti upravo filmom Lisinski koji govori o životu Vatroslava Lisinskog, prvog, i zapravo, jedinog značajnog skladatelja iz vremena ilirskog preporoda. Lisinski je na programu u četvrtak, 18. veljače 2016.g, u Domu kulture Kristalna kocka vedrine s početkom u 19,30 sati.

PROGRAM:

18.2.2016. / 19,30 / HRVATSKI BAŠTINSKI FILM: Lisinski, Oktavijan Miletić, 1944.g., drama
3.3.2016. / 19,30 / SVIJET MAŠTE: Izgubljena olovka, Fedor Škubonja, 1960.g., dječji film
17.3.2016. / 19,30 / SVIJET MAŠTE: Igor, Anthony Leondis, 2008.g., animirani film
31.3.2016. / 19,30 / SVIJET MAŠTE: Ljeto za Sangaile, Alante Kavaite, 2015.g., tinejdžerski film
14.4.2016. / FILMSKE RADIONICE: radionice uvoda u medijsku kulturu, predavač Daniel Pavlić
25.4.2016. / FILMSKE RADIONICE: radionice uvoda u medijsku kulturu, predavač Daniel Pavlić
25.4.2016. / 19,30 / DOKUMENTARNI FILM: Tajna, Rhonda Byrne, 2006.g., dokumentarni
12.5.2016. / 19,30 / OSKAROVCI: Kraljev govor, Tom Hooper, 2010.g.,drama
2.6.2016. / 19,30 / NETKO NAS PROMATRA: Metropolis, Fritz Lang, 1927.g., SF
15.6.2016. / 19,30 / UMJETNOST NEMA GRANICU: Proljeće, ljeto, jesen, zima…i proljeće, Ki duk-Kim, 2003.g. art
30.6.2016. / 19,30 / FILMSKI KLASICI: Orson Wellesa – projekcija filma i predavanje Daniela Rafaelića (dokumentarni film “Druga strana Wellesa”, igrani film “Dana iz Šangaja”, 1947.g.)
5.7.2016. / FILMSKI FESTIVAL: Vukovar film festival – Tuyin brak, Qanan Wang, 2006.g., drama
6.7.2016. / LJETNO KINO: film na otvorenom – Čovjek kojeg nije bilo, braća Coen, 2001.g., noar
7.7.2016. / LJETNO KINO: film na otvorenom – Mulholland drive, David Lyinch, 2001.g., triler
12.7.2016. / LJETNO KINO: film na otvorenom – Trumbo, Jay Roach, 2015.g. drama
13.7.2016. / LJETNO KINO: film na otvorenom – Planet terora, Robert Rodriguez, 2007.g. akcija, horor, sf
14.7.2016. / LJETNO KINO: film na otvorenom – Služio sam engleskog kralja, Jiri Menzel, 2006.g. romantika
6.10.2016. / 19,30 / FILMSKI KLASICI: Putnici ljubavnici, Pedro Almodovar, 2014.g., noar
20.10.2016. / 19,30 / ŽIVOT U FILMU: Palindrom, Todd Solondz, 2005.g., drama
2.11.2016. / 19,30 / LJUBAV JE U ZRAKU: Voajer, Tinto Brass, 2005.g., erotski film
17.11.2016. / 20,00 / I’LL BE BACK: Prokletstvo krizantema, Yimou Zhang, 2007.g., akcijski povijesni film
7.12.2016. / 19,30 / FILMSKI KLASICI: Pijani anđeo, Akira Kourosawa, 1948.g. krimić
15.12.2016. / 19,30 / FILMSKI FESTIVAL: Zagreb film festivala, Sabina K., Cristobal Krausen, 2015.

Podijeljen u nekoliko segmenata, bogat filmski program pod nazivom „Filmofilija“, obuhvaća nekoliko cjelina koje bi provodili tijekom godine za sve dobne granice. Uz svaku cjelinu, filmskom informativkom, približili bi gledateljima pojedine segmente putem informiranja, brošura, radionica ili tribina.

FILMSKI KLASICI

Iako su neke stvari u filmskom svijetu nemoguće bez filmskih klasika, tako bi ovom cjelinom obradili nekoliko filmskih redatelja kao što su Alfred Hitchcock, Andrej Tarkovski, Federico Fellini, John Ford, Wim Wenders, Orson Welles itd.

Prikazali bi u kino dvorani deset filmskih klasika, približivši im redatelje. Ti razgovori bi bili o životima i filmskim djelima redatelja.

FILMSKE VRSTE

Pravo je mnoštvo filmskih vrsta. Od igranih, dokumentarnih i animiranih filmova koji su najzastupljeniji, malo se u životu naše publike govori o eksperimentalnim, kratkim, art i spotovima. Razlog tome je što publika nema šansu da pogleda takve vrste jer su nekomercijalni.

Programom prikazivanja navedenih filmskih vrsta, približili bi publici sve vrste, a tribinom bi u razgovoru publiku i educirali. Posebno bi za djecu organizirali radionice Animiranog filma pod vodstvom Sandre Malenice. Radionica bi djeci i mladima prikazala kako nastaje klasični crtani film, a na kraju bi i sami uz pomoć voditeljice animirali svoje crteže.

FILMSKI FESTIVALI

U posljednjih nekoliko godina, samo u Hrvatskoj je registrirano preko šezdeset filmskih festivala. Ipak je samo desetak onim koji su po svojoj veličini na nacionalnom nivou. Upravo ta nekolicina festivala, kao što su Pula film festival, Zagreb DOX, Zagreb film festival, Animafest, Motovun film festival, Vukovar film festival, Židovski filmski festival i sl. prezentirana bi bila našoj publici. Prezentacija bi bila na način da ugostimo organizatora festivala koji bi u najavi svog festivala prikazao i jedan najbolji film njegovog festivala.

OSKAROVCI

Filmska cjelina posvećena Oskarovcima, prikazala bi filmove koji su dobili ovu prestižnu filmsku nagradu. Osim suvremenih naslova, prikazali bi i neke zaboravljene filmove koji u svome CV-ju posjeduju „zlatni kipić“.

HRVATSKI BAŠTINSKI FILM

Filmovi koji su prava vrijednost za našu zemlju su novo digitalizirani stari naslovi hrvatskih filmova koji predstavljaju baštinsku vrijednost. Takvi filmovi u novom ruhu na velikom platnu će biti dio naše filmske edukacije publike, jer će saznati više o hrvatskoj kinematografiji početkom stoljeća.

FILMSKI ŽANROVI

Uz filmske vrste, nadovezuju se i filmski žanrovi. Horori, ljubavni, akcijski, drame, animirani, komedije, trileri, dječji, obiteljski, noar, znanstvene fantastike, erotski, te mnogi drugi, žanrovi su s kojima se svakodnevno susrećemo. U večernjim cjelinama, prikazali bi blokove žanrova aktualnih filmova koji idu u redovnoj distribuciji. Blokove filmskih žanrova bi podijelili u:

SVIJET MAŠTE – animirani, obiteljski i dječji filmovi

LJUBAV JE U ZRAKU – romantični, erotski i ljubavni filmovi

NETKO NAS PROMATRA – znanstveno-fantastični i horor filmovi

SMIJEH JE NAJBOLJI LIJEK – komedije

UMJETNOST NEMA GRANICU – art i noar filmovi

I’LL BE BACK – akcijski filmovi

ŽIVOT U FILMU – drama i triler

Polaznici našeg edukativnog programa (radionice i označeni edukativni programi) bi imali popust na označene filmove od 50% jer bi oni bili dijelom edukacije i o njima bi na našim edukacijama razgovarali, tj analizirali bi viđene filmove.

IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA

Jedna cjelina bi se odnosila i na izložbu filmskih plakata, koje bi izložili u cilju prisjećanja na poznate filmove koji su obilježili naš život. Tako bi se posjetitelji mogli prisjetiti nekih kultnih filmova, te poznatih plakata koji su u to vrijeme privlačili publiku u kina.

FILMSKA RADIONICA „UVOD U MEDIJSKU KULTURU“

U doba mnogih tehnologija koje omogućuju da snimite svoj video klip, snimanje je postalo dostupno svima, bez obzira na dobne granice. Svjedoci smo brojnih klipova koji kruže Internetom, ali i nedostatku edukacije, jer mnogi ti filmovi nemaju „ni glavu ni rep“.

Stoga uvodna radionica bi upoznala djecu s počecima filma, te osnovama medijske kulture.

Filmska radionica bi trajala 70 minuta, a korisnicima bi pokazali prve filmove, osnove jedinice filma, te bi ih upoznali kako da snime svoj film; od scenarija, snimanja i montaže, pa kasnije i od postprodukcije do distribucije.

Sve ove segmente koji su nabrojani, pratile bi zasebne brošure koje u konačnici tvore pravu malu enciklopediju, kao pojmovnik filmske kulture. U konačnici bi naši korisnici dobili u potpunosti neke osnove filmske i medijske kulture koje će im približiti filmove, a na taj način i filmsku kulturu.

LJETNO KINO

Kako bi našoj publici osigurali dojam ljeta pod otvorenim nebom, pripremili smo filmove koji su vrijedni pažnje naše publike. Očekuju vas filmovi svih žanrova koji će se prikazati na DVD mediju i to na lokaciji atrija Kazališta 21. Na ovaj način ćemo promicati sveukupno filmsko stvaralaštvo što je jedan od ciljeva hrvatskih kino prikazivača. Osim europskih filmova, prikazivat ćemo sve filmove koji su dostupni na DVD mediju.

Program Filmofilija je sufinanciran od Hrvatskog audiovizualnog centra.