You are currently viewing Premijera predstave za djecu “Želim biti, hoću biti”

Premijera predstave za djecu “Želim biti, hoću biti”

Premijera predstave za djecu “Želim biti, hoću biti” prema tekstu Hrvoja Zalara i u režiji Marijane Matoković biti će izvedena u nedjelju, 11. rujna 2022. godine u 18 sati u Domu INA Rafinerije. Riječ je o koprodukcijskoj predstavi  Gradskog kazališta Sisak, Kazališta Prijatelj i Teatar CIRKUS Punkt. Ulaz na premijeru moguć je uz predočenje pozivnice.

U predstavi glume Lidija Kraljić, Antonia Šašo Brkanić i Hrvoje Zalar. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Danijela Gotal Grgurač, glazbu Bojan Jambrošić i scenski pokret Maja Đurinović. 

Izbor životnog poziva, budućeg zanimanja, ili dječje rečeno „što ću raditi kad budem velik“ je jedno od prvih „velikih“ i „važnih“ pitanja s kojim se dijete susreće u svojem odrastanju. U početku odrasli sa blagom dobrohotnošću gledaju na dječja razmišljanja o budućem zanimanju, shvaćajući ih kao puke, bezazlene maštarije, ali vrlo brzo, pogotovo ako je dijete vrlo „odlučno“ u svojim željama, imaju potrebe da dijete usmjere na „pravi kolosijek“. Predstava „Želim biti, hoću biti“ na humorističan način donosi konflikt veselih dječjih maštanja o budućnosti djevojčice Lidije i racionalnih stavova njezinih roditelja koji pokušavaju kćerkicu uputiti na „prava zanimanja“, dok ona kroz ples i pjesmu uživa u maštanju o svom budućem životu. Predstava upozorava da svako dijete ima ne samo pravo na obrazovanje, nego i na maštanje, na želje koje su samo njegove, a  najvažnija poruka je da su sva zanimanja jednako vrijedna i jednako doprinose onome što svi želimo – sretnom i pravednom ljudskom društvu. Ne postoji najbolje zanimanje.

„Važno je nekome pomoći! Kad nekome pomažeš taj čas imaš najbolje zanimanje na svijetu!“