You are currently viewing Sisak pleše 2017.

Sisak pleše 2017.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa 29. travnja, dana kada slavimo ples, Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak organizira bogati izbor raznovrsnih plesnih aktivnosti kroz projekt “Sisak pleše” koji se održava već četvrtu godinu za redom na inicijativu ravnateljice Valentine Ivanković Pelikan. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja.

PROGRAM „SISAK PLEŠE 2017.“

26.4. – 20.5.2017.
Galerija sv. Kvirin / Izložba Sisak pleše

24.4.2017.
15,30 / Dom kulture / Workshop “Expressive flow” Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić (potrebna prethodna prijava, cijena 50 kn)
17,00 / Dom kulture / Tribina o plesu, Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić (ulaz besplatan)
20,00 / Kazalište 21 / TI, plesna predstava Masadance company (cijena ulaznice 20 kn)

26.4.2017.
19,30 / Dom kulture / “Sisak pleše”, kolaž program sisačkih plesnih udruga, studija i klubova (besplatan ulaz)

27.4.2017.
19,30 / Dom kulture / “Pod staklenim zvonom”, plesna predstava Vesne Mačković (rezervacija ulaznica na ulaznice@vesnamackovic.com)

28.4.2017.
19,30 / Dom kulture / “Pod staklenim zvonom”, plesna predstava Vesne Mačković (rezervacija ulaznica na ulaznice@vesnamackovic.com)

 

HRVATSKA PORUKA ZA MEĐUNARODNI DAN PLESA 2017.

Autor: Miljenko Vikić, plesač i koreograf

„Plešem od svoje sedamnaeste godine.

Kada to kažem mislim na profesionalni ples, jer moje tijelo čini mi se, pleše od uvijek.

Oblici plesanja mijenjanju se kod plesača tokom života, ali nikada ne prestaju. Ne želim brojiti piruette, ne želim razmišljati o dilemama – klasika ili neka druga forma, želim samo poručiti da je ples utočište sretnog trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca.

Čovjek koji pleše je čovjek, strasti i ljubavi.

Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi i plesa.

To je jedina umjetnost kojoj nije nametnuta nikakva granica, ni jezična ni prostorna, ni glazbena, jer tijelo je naše glazbalo.

Plešite, ples je zdravlje čovječanstva!“

 

SVJETSKA PORUKA ZA MEĐUNARODNI DAN PLESA 2017.

Autorica poruke: Trisha Brown, koreografkinja

„Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku.

Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost… opet i opet… razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja.

Život umjetnika ne završava s godinama, kao što neki kritičari vjeruju. Ples sačinjavaju ljudi, ljudi i ideje. Kao publika, možete taj kreativni impuls odnijeti kući sa sobom i primijeniti ga na svoj svakodnevni život.“