You are currently viewing Siščani pohrlili u novo digitalizirano kino

Siščani pohrlili u novo digitalizirano kino

Večeras je započela era digitalizacije sisačkog kina. Vjerojatno smo već zaboravili kako su nas oduševljavale gužve i dugački redovi pri kupnji kino ulaznica. Dio, upravo takve vesele atmosfere, bilo je 400-ak Siščana koji su uživali u sisačkoj premijeri Štrumpfova.

Na svečanom otvaranju digitaliziranog kina, uz ravnateljicu Doma kulture Ivonu Nemeth Novak te voditelja filmskog centra Daniela Pavlića, prisustvovala je i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović.

– Projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača i revitalizacije kina kao kulturnih središta lokalnih zajednica, Ministarstvo kulture pokrenulo je prošle godine u suradnji s Hrvatskim audio-vizualnim centrom. Sisačko kino jedno je od 28 kino dvorana uključenih u projekt digitalizacije za koji je Ministarstvo kulture osiguralo više od 8 milijuna kuna. Bila sam posebno sretna i zadovoljna kada sam vidjela dugački red ispred blagajne jer je to dokaz da smo uspjeli, kazala je pomoćnica ministrice kulture koja je jednim dodirom tableta pokrenula prvu digitalnu projekciju.

Brojnim gledateljima obratila se i ravnateljica Ivona Nemeth Novak kazavši kako je jako ponosna što večeras vidi punu dvoranu. Dodala je kako se nada da će se s kvalitetom nove slike i zvuka Siščani ponovno vratiti u kino. Posebnu zahvalu izrazila je voditelju Filmskog centra Doma kulture Kristalna kocka vedrine Danielu Pavliću, koji već godinama kroz filmske festivale okuplja ljubitelje sedme umjetnosti, a od prvog je dana bio prepoznao važnost digitalizacije za opstanak sisačkog kina.

Sama digitalizacija kina ima veći značaj i širu primjenu jer će se osim filmova moći gledati koncerti, predstave pa čak i sportski susreti.