SISKU PREDSTAVLJEN PROJEKT DIGITALIZACIJE KINA

Krenimo u kino, slogan je koji će se sve češće čuti nakon što je jučer u Muzeju Mimara između Ministarstva kulture RH i sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine potpisan ugovor Projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača. Danas je taj projekt predstavljen i u Sisku. Naime, prelaskom proizvodnje i distribucije audiovizualnih djela s analognog na digitalni medij, projekt digitalizacije i tehnološkog unapređenja kinodvorana bio je hitan i neophodan kako ni nezavisni kinoprikazivači u Hrvatskoj opstali. ˝Sisak se uspio uvrstiti među 27 odabranih gradova, pa će u mjesecima i godinama koje slijede imati priliku dobiti atraktivne kino naslove već po njihovu dolasku u Hrvatsku što će sigurno povećati i posjećenost kinima˝, istaknula je ravnateljica Doma kulture Ivona Nemeth Novak.

˝Uz bržu i olakšanu cirkulaciju audiovizualnih djela te mogućnost njihova istovremenog prikazivanja u kinima diljem Hrvatske digitalizacijom ćemo postići veće tehničke standarde, podići kvalitetu slike i zvuka˝, pojasnio je voditelj filmskog centra sisačkog Doma kulture, Daniel Pavlić.
Bit će to prilika i za promociju hrvatskog, europskog i svjetskog nezavisnog filma, baštinskih filmova, videoprijenosa opera, baletnih predstava, koncerata i drugih kulturnih sadržaja, zaključeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je ekskluzivno najavljen i ulazak Sisačkog ekološkog filmskog festivala u mrežu ekoloških filmskih festivala pod nazivom ˝Greenfilm Network˝. Trenutno ova mreža broji 20 festivala iz Amerike, Portugala, Brazila, Belgije, Njemačke, Italije, Meksika i drugih zemalja, a osobitom ju čini dijeljenje informacija među tematski sličnim festivalima kao i njihova promocija. Tako se na web stranici mreže http://www.greenfilmnet.org već sad mogu iščitati osnovni podaci o Sisačkom ekološkom filmskom festivalu kao i fotografije s ovogodišnjeg festivala.