You are currently viewing Sretan Svjetski dan plesa 2024.

Sretan Svjetski dan plesa 2024.

Danas, 29. travnja obilježavamo Svjetski dan plesa. Ovogodišnju međunarodnu poruku napisala je argentinska balerina i prvakinja Kraljevskog baleta Marianela Núñez, a hrvatsku poruku je sastavila Ilijana Lončar, plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja.

Poruke u cijelosti možete pročitati u nastavku.

Međunarodna poruka za Svjetski dan plesa 2024.

Jedna uspomena nije dovoljna da se stvori povijest. A povijest jednog kazališta, poput svake druge, također je povijest drugih – umjetnosti poput plesa koji je migrirao i stasao na različitim geografskim širinama.
Zidovi Kraljevskog baleta čuvaju fotografije koje opisuju taj put, povijest poziva svoje protagoniste, a ples u Argentini sjaji sa svakim od tih imena. Često se institucije urone u tihu anonimnost, bez lica ili prezimena, izbjegavajući suočavanje s ehom prošlosti. Organizacije koje potiču i podržavaju ITI-UNESCO, poput Argentinskog vijeća za ples, često djeluju kao zid koji zaustavlja zaborav.
S vama sam u obvezi da spasimo i revitaliziramo povijest majstora, umjetnika i koreografa koji su obogatili svijet plesa te zaslužuju da ih čuju buduće generacije. Svi mi trebamo znati da nismo samo promatrači, već nasljednici tradicije oblikovane umjetnošću, dostojanstvom i žrtvom, hraneći naš put ljubavlju prema ljepoti. Iako nas budućnost i sadašnjost privlače, bez čvrstih temelja prošlosti, bez plodnosti naše zemlje, drvo plesa ne može procvjetati. Korijeni su tradicija i istovremeno… hranjivi sastojci.

– Marianela Núñez, prvakinja baleta Kraljevskog baleta u Londonu

Hrvatska poruka za Svjetski dan plesa 2024.

Ples je sveprisutan!
Oblikuje nas i iznutra i izvana. Čini nas ranjivima, ali i iznimno snažnima.
Podrazumijeva predanost, strast i upornost. Bez pokreta pa i onog minimalnog, nema komunikacije.
Kada nam se čini da sve stoji i miruje, to je samo privid jer baš tada dolazimo do otkrivenja.
Pleše se i umom i tijelom.
Prepustimo se vjerovanju u dijeljenje misli, osjećaja i dobrih namjera.
Budimo slobodni, hrabri, izrazimo se, poštujmo različitosti, vjerujmo…
Skinimo okove ravnodušnosti, površnosti i prosječnosti, uživajmo u vlastitim resursima umjetničke snage i budimo otvoreni dijeliti ih i prihvaćati.
Budimo ljudi, igrajmo se, maštajmo i zaplešimo.
Ples je sveprisutan!

– Ilijana Lončar, plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja