You are currently viewing Sunčana i Sever na 10. VIRKAS-u

Sunčana i Sever na 10. VIRKAS-u

Gradsko kazalište Doma kulture Kristalna kocka vedrine u petak, 14. veljače 2014. godine odlazi na festival Virkas, tradicionalni godišnji kazališni susret kojim se obilježava dan kada je u gradu Virovitici izvedena prva kazališna predstava (3. veljače 1900. godine).
Tijekom trajanja festivala, kazališta i kazališne družine iz Hrvatske i susjednih zemalja u Virovitici i susjednim mjestima izvest će desetak predstava.
Na ovogodišnjim, jubilarnim 10. virovitičkim kazališnim susretima, GK Sisak izvest će svoju predstavu Sunčana i Sever koja je na repertoaru u 19.30 sati.
Predstava polazi od Knjige o Sunčani i Severu (2010.) kojom je autorski dvojac, Ludwig Bauer i Lidija Dujić, poetski rekonstruirao književni i emotivni dijalog Sunčane Škrinjarić i Josipa Severa. Na temelju njihove korespondencije i tragova u književnim tekstovima načinjena je knjiga memorabilija što istodobno otkriva malo poznatu vezu dvoje značajnih hrvatskih književnika i podsjeća na njihovo stvaralaštvo. Neispunjenu želju Sunčane Škrinjarić da jednom napiše Knjigu o Severu, ostvarili su kolege i prijatelji (Bauer i Dujić) zajedničkom knjigom koju otvara esej Lidije Dujić o Sunčani Škrinjarić, a zatvara esej Ludwiga Bauera o Josipu Severu.
Za predstavu u režiji Jasmina Novljakovića autori su napisali iznova dramski tekst u kojem priču o Sunčani i Severu scenski oživljuju koloritni književni suputnici – Majakovski, Kručonih, Balog, Kočan pa i sam Bauer. U predstavi glume Igor Golub, Kristina Krepela, Ljubo Zečević, Duško Valentić / Zlatko Ožbolt. Plešu: Tihomir Kosić i Karla Vorkapić.