You are currently viewing Svjetski dan audiovizualne baštine

Svjetski dan audiovizualne baštine

Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija. Audiovizualna baština, u koju se ubraja naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju, a u osnovi pripada proteklom stoljeću, svjedok je ekonomskog, političkog i društvenog razvoja. Brojni su zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nažalost nepovratno izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo se iz tog razloga posebna pažnja 27. listopada svake godine pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.
Svjetski dan audiovizualne baštine koji se obilježava 27. listopada održava se u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatske kinoteke) u 29 kina diljem Hrvatske.
U sisačkom kinu u petak, 27.10.2017. godine od 16 sati prikazivat će se film “Tajna starog tavana”iz 1984.g. u čast nedavno preminulom redatelju Vladimiru Tadeju.
Vidimo se na Svjetskom danu audiovizualne baštine u Domu kulture KKV Sisak.