You are currently viewing Tribina “Mia Čorak Slavenska sto godina kasnije” u sklopu programa Sisak pleše

Tribina “Mia Čorak Slavenska sto godina kasnije” u sklopu programa Sisak pleše

U sklopu programa Sisak pleše u četvrtak, 28.4.206. godine od 18,00 sati u Galeriji sv. Kvirin očekuje nas tribina “Mia Čorak Slavenska sto godina kasnije” , predavač je Maja Đurinović, a ulaz je besplatan.
2016. godina Slavenske je cjelogodišnji projekt Umjetničke akademije u Osijeku u okviru kojeg će izv.prof.art. Maja Đurinović održati predavanje „Mia Čorak Slavenska – sto godina kasnije“ i u Sisku. Zajednička je želja „vratiti“ najveću hrvatsku balerinu i plesačicu u memoriju zajednice, kako stručne tako i u one šire još uvijek skeptične prema plesnoj umjetnosti, i nesigurne spram vrednovanja plesnih umjetnika u kontekstu nacionalne kulturne baštine.

http://plesnascena.hr/index.php?p=article&id=1876

Maja Đurinović, (rođena Zalar 1960. u Zagrebu). Završila Klasičnu gimnaziju, Školu za ritmiku i ples i studij Jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi plesom: petnaestak godina izvođački (u Komornom ansamblu slobodnog plesa Milane Broš i Gesti), kasnije kao pedagoginja, koreografkinja i suradnica za scenski pokret. Objavljuje tekstove pedagoške, kritičke, povijesne i opće plesno teorijske problematike; autorica knjiga iz područja povijesti hrvatskog plesa: Mercedes Goritz Pavelić, Mia Čorak Slavenska, Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić, životopis, te interaktivne muldimedijske prezentacije Kaspomanija Milane Broš. Osnovna tema njezinih istraživanja je ples u Hrvatskoj između dva rata, o čemu drži predavanja i prezentacije; segment plesa priredila za izložbe Avangardne tendencije u Hrvatskoj i Strast i bunt – ekspresionizam u Hrvatskoj, sudjelovala na Krležinim danima s temom Hrvatska pera u apologiji plesnog teatra, objavila Vera Milčinović – Tashamira Dances of Reality und Unreality u Feminine Future (Perfomance, Dance, War, Politics and Eroticism). Članica uredništva časopisa za plesnu umjetnost Kretanja i urednica Plesna scena.hr
Zaposlena u zvanju izvanrednog profesora na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.