You are currently viewing Večer iranskog filma u sklopu Tjedna kulturne raznolikosti

Večer iranskog filma u sklopu Tjedna kulturne raznolikosti

U sklopu Tjedna kulturne raznolikosti u srijedu, 20.5.2015. godine i u četvrtak, 21.5.2015. godine u Kazalištu 21 održat će se Večer iranskih filmova. Ulaz je besplatan. U srijedu, 20.5.2015. godine od 18 sati prikazujemo film “Djeca raja”.

DJECA RAJA, Majid Majidi, 1997. godina
Ali je po povratku od postolara izgubio cipele mlađe sestre Zahre. Bojeći se kazne i istodobno znajući da roditelji nemaju novca za nove cipele, djeca prešute nesretan događaj. Našavši se tako u nezavidnoj situaciji odluče da će dijeliti Alijeve cipele dok ne skupe novac za nove. Plan je da Zahra nosi cipele ujutro u školu, a po povratku ih preda Aliju u popodnevnoj smjeni…

Od 20 sati pogledajte film “Bijeli balon”.
BIJELI BALON, Jafar Panahi, 1995. godina
“Bijeli balon” prvijenac je jednoga od najuspješnijih iranskih redatelja, Jafara Panahija (Crimson Gold, Circle), čiji je scenarij potpisao najuglediji iranski redatelj i jedan od najboljih suvremenih svjetskih redatelja, Abbas Kiarostami (kojemu je sam Panahi bio režijski asistent).

U četvrtak, 21.5.2015. godine od 18 sati u Kazalištu 21 pogledajte iranski film “Prelijepi grad”.

PRELIJEPI GRAD, Asghaar Farhadij, 2004. godina
Napunivši osamnaestu Akbar je prisiljen napustiti popravni dom te u zatvoru čekati smrtnu kaznu koja mu je dosuđena kao šesnaestogodišnjaku zbog ubojstva svoje vršnjakinje, djevojke koju je volio, kćeri mjesnoga doktora koji mu ne želi dati oprost. Akbarov prijatelj iz popravnog doma, Ala, odluči pokušati dobiti oprost od djevojčinog oca te se obrati Akbarovoj sestri Firoozeh kako bi osmislili pristup očajnom ocu koji ni s kim ne želi komunicirati i daleko je od bilo kakve dileme u vezi svoje odluke od prije dvije godine. S obzirom da je izgubio kćer, a osveta je pogubljenje muškarca, otac je dužan novcem nadoknaditi razliku u krvi jer ženska je krv u pola manje vrijedna od muške.

Od 20 sati prikazujemo film “Gdje je kuća moga prijatelja?”.
GDJE JE KUĆA MOGA PRIJATELJA?, 1987. godina
Lirska priča o osmogodišnjom dječaku u potrazi za domom svog prijatelja, koji se nađe u nekoj vrsti izleta kroz mjesta i trenutke velike ljepote i čuda. Nemaran odnos mladog Muhameda prema svojim domaćim zadacima donio mu je nekoliko ukora od strane strogog učitelja, tako da mu prijeti izbacivanje iz škole ukoliko se ne popravi.