You are currently viewing Ženijalni dani u sisačkom kinu

Ženijalni dani u sisačkom kinu

Ženijalni dani po šesti put stižu na velika platna nezavisnih kina diljem Hrvatske u suradnji s Kino mrežom i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a povodom Međunarodnog dana žena. Toj se manifestaciji pridružilo i sisačko kino dovodeći u četvrtak, 5. ožujka 2020.g dva filma sa snažnim ženskim likovima: Mlijeko i Portret djevojke u plamenu.
‘Mlijeko’ je novi film islandskog redatelja i autora uspješnice ‘Ovnovi’, Grimura Hakonarsona. Ova izrazito iskrena i humorna drama o ženi koja će uzdrmati svoju ruralnu zajednicu odlukom da se suprotstavi korumpiranom sistemu lokalne industrije proizvodnje mlijeka, još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu.
I drugi film ovogodišnjih Ženijalnih dana u Sisku trebao bi privući veliki broj gledatelja. Riječ je, naime, o romantičnoj drami Céline Sciamma, Portret djevojke u plamenu, za koju mnogi tvrde da je najambicioznije i najuspjelije ostvarenje dosadašnje autoričine karijere koja je i inače posvećena ženskim temama i pričama. Ukratko, u središtu priče je senzibilna Marianne. mlada slikarica koja krajem 18. stoljeća stiže na izolirani otok u Bretanji, gdje ju je pozvala dobrostojeća grofica, majka mlade plemkinje Hèloïse. Marianne ima zadatak naslikati portret Hèloïse, pred kojom je dogovoreni brak s čovjekom kojeg nikad nije vidjela, a koji bi ju trebao prepoznati upravo na temelju portreta koji će mu biti poslan pred njihov susret.

Oba se filma mogu pogledati 5. ožujka u dvorani Kristalne kocke vedrine, Mlijeko od 18 sati, a Portret djevojke u plamenu od 20 sati. Ulaz na projekcije je besplatan.