You are currently viewing Županijska smotra kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije 2017. godine

Županijska smotra kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije 2017. godine

Izvješće selektorice: Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka

Na županijskoj smotri kazališnih amatera 30. 3. 2017. u Sisku sudjelovale su tri predstave u konkurenciji za 57. Festival HKA: Dramska skupina dječjeg vrtića Sisak novi „Mačke naopačke“ s predstavom „Ledena kućica“, Dramski studio „Kocka“ s predstavom „Anđeli imaju krila, zar ne?“ i Scena Sisak s predstavom „Juriš lake konjice“. Prve dvije predstave rađene su za malu i mladu publiku i tu je očit vrijedan pedagoški rad, dok je treća predstava „Juriš lake konjice“ Scene Sisak pokazala vrlo dorađenu, kvalitetnu predstavu i stoga ide na 57. Festival hrvatskih kazališnih amatera.

Dramska skupina dječjeg vrtića Sisak novi „Mačke naopačke“, predstava: Ledena kućica
Autor teksta: Ruska narodna priča
Adaptacija: teksta: Vesna Pavlica
Redatelj: Tihana Barać
Predstavu „Ledena kućica“ napravile su odgajateljice dječjeg vrtića koje su se šarmantno potrudile djeci prikazati rusku narodnu priču o lisici koja zeki otima dom i o životinjskim prijateljima koji tu kuću zeki nastoje vratiti natrag. Reakcije djece iz publike (na primjer „vrati zeki kuću“) pokazale su da predstava pogađa cilj i razvija empatiju kod djece. Same su napravile scenografiju, kostime, predstava je bila živahna, no mogle su se još malo poigrati likovima i svakom dati neku osobnu priču, kao što su to napravile sa zaljubljenim vukom. No u svakom slučaju veseli što postoji takav entuzijazam s pokrićem u kojem su zastupljeni svi kazališni izrazi (riječ, ples, glazba) i vrijedne ljudske poruke.

Dramski studio „ Kocka“ Doma kulture KKV Sisak, predstava: Anđeli imaju krila, zar ne?
Autor teksta: Lada Martinac Kralj
Autor prilagodbe : Dubravka Granulić
Predstava „Anđeli imaju krila, zar ne?“ pokazala je vrijedan dramski i pedagoški rad voditeljice „Kocke“ Dubravke Granulić. Riječ je o emotivnom, ali i duhovitom tekstu, priči o Johnu Pierpontu, autoru poznate pjesme Zvončići, kojem pomažu anđeli. Voditeljica vrlo dobro s mladima (5. – 8. razred) različitih iskustava radi na mizansceni i grupnim scenama, no čini mi se da bi neki drugi tekst gdje bi oni više mogli igrati likove svojih godina bio bolja opcija za dramski rad jer je bilo puno lakše djeci koja su igrala likove bliže svojim godinama. Isto tako, čak i kad je riječ o takozvanoj grupnoj ulozi anđela, i tu bi se našao prostor za osobnije profiliranje uloga čime bi predstava dobila na unutarnjoj dinamici pa bi se na tome moglo poraditi. U svakom slučaju lijepo je vidjeti da u Sisku postoje talentirani mladi ljudi koji se na lijep način razvijaju.

Scena Sisak, predstava: Juriš lake konjice
Autor: Scott Garland
Režija i prilagodba: Tihomir Kosić
„Juriš lake konjice“ kanadskog glumca i pisca Scotta Garlanda Scene Sisak zanimljiva je predstava uvjerljive glumačke izvedbe. Tekst o trojci braće koji žive na smetlištu i koji su u strahu od neprijatelja složili vojničke odnose hijerarhije, te četvrtom tajanstvenom liku koji im se pridružuje, puna je izmjena perspektiva i neočekivanih obrata. Glumci (Zoran Ivanić, Stiv Stipić, Mihovil Mioković i Tihomir Kosić) vješto vode igre na granici imaginarnog i stvarnosti otkrivajući malo pomalo složenu problematiku teksta; nasilje u obitelji, odbačenost, usamljenost, propitivanje autoriteta poput izgubljenih dječaka u Petru Panu. Redatelj Tihomir Kosić dinamično vodi predstavu, kostimi su u funkciji likova i njihovih odnosa, a treba pohvaliti i njegovu scenografiju
smetlišta punu odbačenih guma i kutija koje bi se možda mogle još dodatno iskoristiti u igri. U svakom slučaju Juriš lake konjice Scene Sisak je predstava koja svojom kvalitetom zaslužuje mjesto na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.