You are currently viewing 1001 noć u Kazalištu 21

1001 noć u Kazalištu 21

Agencija lokalne demokracije Sisak i Dom kulture Kristalna kocka vedrine udruženim snagama organiziraju gostovanje bugarskog kazališta Vazrajdane s predstavom ˝ Tisuću i jedna noć ˝. Ovom predstavom kazalište Vazrajdane se priključilo međunarodnom projektu Karavan. EU- putujući umjetnici s ciljem dubljeg sagledavanja društva u kojem živimo i pokušaja boljeg razumijevanja složenosti problema koji su postali dio javnog diskursa posljednjih godina. Predstava ˝ Tisuću i jedna noć ˝ tematizira nasilje u društvu, bilo da je riječ o verbalnom ili fizičkom nasilju između roditelja, roditelja i djece ili pak djece međusobno.

Naime, kao i u priči o Šeherezadi, i u ovoj predstavi glumci pričaju bajke i podsjećaju nas na magičnu moć ove junakinje. Na početku sve djeluje poput dječje igre koja se postepeno pretvara u ozbiljnu priču, punu skrivenih poruka. Glumci nerijetko tijekom predstave ulaze u dijalog s publikom, postavljaju pitanja o tome što vide, što misle o ovoj temi, te što bi promijenili kad bi mogli.
Glavni kazališni dekor je oglasna ploča načinjena od bijelog papira na kojoj publika, kao sudionik predstave, ispisuje svoja razmišljanja, pozitivne ideje i ohrabrujuće poruke nade kako bi inspirirali promjenu u društvu punog nasilja u obitelji. Ova oglasna ploča već je proputovala kroz Bugarsku i Srbiju, a nakon Siska putuje u Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Italiju, gdje će na posljednjoj predstavi, u Torinu, prenijeti sve riječi podrške publike, građana i lokalnih zajednica širom Europe.
˝Tisuću i jedna noć˝ na programu je 12. rujna, od 19,30 sati u Kazalištu 21.
Ulaz na predstavu je slobodan.