You are currently viewing 21. Dani glazbe Miroslava Miletića

21. Dani glazbe Miroslava Miletića

Svake godine u listopadu Sisak ima dobru glazbenu priču koja se širi Hrvatskom, a poneka vijest odlazi i dalje u svijet. Ovogodišnji 21. Dani glazbe Miroslava Miletića započinju 13.10.2021. godine i to koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta koji će se održati u 19 sati u Domu INA Rafinerije Sisak. Varaždinski komorni orkestar nastupit će 19.10.2021. godine u 20 sati u Domu INA Rafinerije Sisak, a ovogodišnji Miletićevi dani završit će koncertom Siscia Vox Mundi 22.10.2021. godine u 19 sati u Domu INA Rafinerije Sisak.

Zbog ograničenog mjesta sjedenja, besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni Kazališta 21 od četvrtka, 7.10.2021. godine radnim danom od 15 do 20 sati.

Već 2001. godine bio je zacrtan programski put Dana glazbe: glazba sisačkog skladatelja, suvremena hrvatska i svjetska glazba u izvedbi uglednih i mladih umjetnika te učenika i studenata glazbe. Dani glazbe Miroslava Miletića održavaju se u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Siska.

Miroslav Miletić (Sisak 1925.), jedan je od najstarijih skladatelja u Hrvatskoj, čija su djela u nekim koncertnim sezonama bila i najizvođenija u nas. Glazbom je obišao svijet, i kao skladatelj i kao violist u gudačkom kvartetu Pro arte, kojeg je osnovao i vodio do kraja aktivne koncertne karijere. Njegov glazbeni put kreće iz zemlje, iz posavskog blata preko ličkog i dalmatinskog krša do slavonskih ravnica i međimurskih zamagljenih brda i dolova. Tako je Miletić prigrlio jednostavnu melodiku i ritmiku hrvatskih plesova i igrajući se naivnošću djeteta osvojio svoj prostor za igru na violinama, violama, kontrabasima, gitarama, flautama, klarinetima, pjevačkim grlima i raznolikim sastavima te na pozornici. Dalmatinski kvartet, Koncert za violu, Suita za gudače, Koncert za dva klarineta, Međimurska suita, Kroateska 1. i 2., Adventsko pjevanje i nedostižno popularan Ples za solo violinu, samo je mali dio Miletićeva opusa.