You are currently viewing Ansambl Oktos nastupa u nedjelju u sklopu ciklusa koncerata “Viva la musica”

Ansambl Oktos nastupa u nedjelju u sklopu ciklusa koncerata “Viva la musica”

Ciklus koncerata “Viva la musica” nastalja se koncertom  Ansambla Oktos koji će bit upriličen u nedjelju, 9.6.2024. u 12 sati u Glazbenom paviljonu Štetališta Vladimira Nazora. Ansambl Oktos u sastavu Ivana Vukojević ( flauta), Zvonimir Krpan (violina), Tatjana Škorić (viola) i Iva Ilakovac (violončelo) izvest će djela J. Hajdna, W.A.Mozarta i O. Respighija. Ulaz je slobodan.

Ansambl OKTOS je komorni ansambl kojeg čini šest mladih umjetnika, glazbenika. Ljubav prema komornoj glazbi povezuje ih od samih početaka glazbenog obrazovanja, tijekom školovanja u Osijeku, a kasnije i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njihova dugogodišnja priča s ovim ansamblom dobiva svoj dugo očekivani nastavak. Cilj ovog neobičnog ansambla prenijeti je glazbu široj publici, približiti ju mladim ljudima te izvoditi najljepše skladbe proteklih stoljeća u rijetko viđenim aranžmanima.

Članovi Ansambla svi su profesionalni glazbenici zaposleni na vodećim pozicijama hrvatskih orkestara (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačko gradsko kazalište “Komedija”, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb te profesori u glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu: Ivana Vukojević-flauta, Dunja Čolić-oboa, Zvonimir, Krpan violina, Tajana Škorić-viola, Iva Ilakovac-violončelo, Domagoj Gušćić-klavir.

Planovi Ansambla OKTOS usmjereni su na održavanje klasičnih koncerata, promicanje kulture u Republici Hrvatskoj te održavanje seminara i radionica vezanih uz komorno muziciranje. Upravo u gradu Osijeku, u suradnji sa Glazbenom školom Franje Kuhača, OKTOS je održao svoj prvi seminar komorne glazbe, a u gradovima Petrinji i Sisku prvu glazbenu radionicu sa učenicima osnovnih škola. Kao sastav kojeg čine glazbenici u neobičnom instrumentalnom sastavu, žele pokazati kulturnoj sceni nešto novo i zanimljivo te u do sada neviđenoj instrumentaciji. Debitantski nastup, koncert pod nazivom Le début, ostvarili su u siječnju 2020. pred mnogobrojnom publikom u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Unatoč teškim pandemijskim uvjetima početkom 2021. održali su svoj drugi koncert pod nazivom Strings&Winds. Značajne nastupe ostvarili su u ožujku 2021. na Koncertnom ciklusu Grada Osijeka pod nazivom 9. osječka glazbena srijeda te u rujnu 2021. na 12. MAG festivalu u Splitu. U studenom 2021., koncertom pred domaćom publikom, obilježili su 190. obljetnicu glazbenog školstva u Osijeku. U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, ansambl OKTOS, u suradnji sa Veleposlanstvom Hrvatske u BiH, održao je 29. svibnja 2023. svečani koncert u Domu Oružanih snaga BiH.

Također, Ansambl smatra važnim potaknuti mlade hrvatske skladatelje na stvaranje novih djela u svrhu oplemenjivanja nacionalnog glazbenog repertoara. Potaknut tim razmišljanjem, Ansambl je već ostvario suradnju s dva mlada hrvatska skladatelja (Tihomir Ranogajec i Josip Prajz) čija su djela skladana upravo za OKTOS. Za ovaj neobičan sastav skladatelji nisu mnogo pisali zbog čega OKTOS redovito surađuje i s maestrom Davorom Kelićem koji priređuje obrade postojećih djela klasične literature za njihove koncerte.