You are currently viewing Dan sisačkog kazališta

Dan sisačkog kazališta

Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak u četvrtak, 01. listopada 2015. godine i u petak, 2.listopada 2015. godine, obilježit će Dan sisačkog kazališta.
Spomen je to na 02. listopad 1839. godine kada je u našem gradu prikazana drama Juran i Sofija ili Turci pod Siskom Ivana Kukuljevića Sakcinskog, prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku i štokavskom narječju. Do tog vremena predstave su izvođene na njemačkom ili mađarskom jeziku.

U četvrtak, 1.10.2015. godine u 19.30 sati u Kazalištu 21 očekuje nas predstava Gradskog kazališta Sisak “Sunčana i Sever” u režiji Jasmina Novljakovića.
Predstava polazi od Knjige o Sunčani i Severu (2010.) kojom je autorski dvojac, Ludwig Bauer i Lidija Dujić, poetski rekonstruirao književni i emotivni dijalog Sunčane Škrinjarić i Josipa Severa. Na temelju njihove korespondencije i tragova u književnim tekstovima načinjena je knjiga memorabilija što istodobno otkriva malo poznatu vezu dvoje značajnih hrvatskih književnika i podsjeća na njihovo stvaralaštvo. Neispunjenu želju Sunčane Škrinjarić da jednom napiše Knjigu o Severu, ostvarili su kolege i prijatelji (Bauer i Dujić) zajedničkom knjigom koju otvara esej Lidije Dujić o Sunčani Škrinjarić, a zatvara esej Ludwiga Bauera o Josipu Severu. U predstavi glume Igor Golub, Kristina Krepela, Ljubo Zečević, Duško Valentić / Zlatko Ožbolt. Plešu: Valerija Kraljević, Dominik Karakašić.

U petak, 2.10.2015. godine u 10 sati u Domu kulture Sisak na repertoaru je predstava za djecu Gradskog kazališta Sisak “Povratak iz budućnosti I” autorskog tima Damira Borojevića i Silvija Vadle.
Riječ je interaktivnoj edukativnoj predstavi s temom iz praktične ekologije koja govori o znanstveniku nedovoljno svjesnom moći koju posjeduje. On se susreće sa svojim prapraprapra unukom koji stiže iz budućnosti kako bi nas upozorio na neodgovorno ponašanje spram prirode koje u konačnici može dovesti do našeg nestanka. U predstavi glume: Damir Borojević, Alen Kostelac.

Ulaz na predstave je slobodan.