You are currently viewing “Djevojke, more i galebovi” u Galeriji Sv. Kvirin

“Djevojke, more i galebovi” u Galeriji Sv. Kvirin

U Galeriji Sv. Kvirin, u utorak, 21. veljače 2017. g s početkom u 19,00 sati održat će se otvorenje izložbe slika autora Miljenka Belera iz ciklusa „Djevojke, more i galebovi“.

Slikar Miljenko Beler pristupa likovnom izrazu odabranim iskustvenim stavom u kontinuitetu ranijih manira omeđenih formi i reduciranog kolorita. Romantično razigrana stvarnost ali geometrijski uređena, originalna su kontradiktornost ovog slikarskog opusa. Dominacija stvaranja novog prostora u prostoru otkriva koncept izvornog arhitektonskog impulsa, spajanjem u različitu kvalitativnost likovnosti. Sposobnost vizuelnog mišljenja na slikarskom platnu koje poprima životni smisao i egzistira samostalno, a sasvim nepretenciozno, dnevno i komunikativno je iznimno originalan senzibilitet umjetnika u procesu stvaranja i prenošenja njegove konceptualne poruke. Misaona reflektivnost u skladu sa likovnim senzibilitetom otvara novu viziju vremena i prostora uz životne pokrete likova geometrijske asocijativne apstrakcije. Slikarski opus Miljenka Belera je definirani izraz interne respektabilne poetične imaginarne stvarnosti, preliven na samostalne logične prostore i forme u domeni suvremenog slikarstva.

Izložba će se moći pogledati do 13. ožujka 2017. godine

Miljenko Beler rođen je u Sv. Ivanu Zelina. Osnovnu školu, gimnaziju i Arhitektonsko, građevinsko, geodetski fakultet pohađao je u Zagrebu. Nakon diplomiranja zapošljava se u građevinskoj firmi „Novogradnja“ iz Zagreba u kojoj vremenom postaje direktor „Tehničko komercijalnog sektora“. Paralelno 7 godina radi kao izvanredni asistent na građevinskom fakultetu Zagreb na katedri iz statike, kinematike i dinamike. 1991. godine imenovan je za pomoćnika ministra u „Ministarstvu očuvanja okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva“, a zatim radui kao pomoćnik direktora vladine agencije APN. Slikarstvom se je počeo baviti u gimnaziji. Kao student u okviru „Kluba omladine Grada Zagreba“, formira slikarsku grupu mladih, koja posredno i upravlja izložbenim prostorijama kluba tada lociranim na Trgu Bana Jelačića. U klubu priređuje niz javnih slikarskih izložbi raznih autora, a na nekima i sam sudjeluje. 1989. priređuje svoju veliku samostalnu izložbu u „Klubu arhitekata“ na Trgu Bana Jelačića. Ponovo aktivno počinje slikati 2012 godine slike iz ciklusa „Djevojke, more i galebovi“, koje izlaže na samostalnim izložbama u galeriji „Futura“ i u Europskom domu Zagreb koncem 2012. godine. Iza toga slijede izložbe u galeriji Decumanus Krk, Malom kartecu Krk, Europskom domu Zagreb, hotelu Waldinger Osijek, hotelu Tragos Trogir, Knjižnici Bogdan Ogrizović, Galeriji ETK, Galeriji Doma specijalne policije i AGG fakultetu svi iz Zagreba. Kao pripadnik “Likovnog kruga Pohižek” sa nizom renomiranih umjetnika sudjeluje u 9 kolektivnih izložbi. Njegovi radovi ukrašavaju hotele „Jadran“, „Corintiju“ i „Malin“ na otoku Krku, hotele „Holiday“ u Zagrebu, Waldinger u Osijeku ,Tragos u Trogiru, Marte na Tenerifima i Apartman hotel Bilice u Bilicama, a uspješno ih prezentiraju i Amsterdam art gallery, Art Planet iz Moskve i Kreativ utitars iz Mađarske.

Član je HDLU Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.