You are currently viewing Emigranti na Prologu

Emigranti na Prologu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i INA-e sinoć je nastavljen 7. Festival regionalnih kazališta Prolog gostovanjem Umjetničke akademije iz Osijeka s predstavom Emigranti poljskog dramatičara Slawomira Mrožeka.

Redatelj Jasmin Novljaković na scenu je postavio Mrožekov opis života dvojice poljskih emigranata u Parizu, jednog političkog, drugog ekonomskog. Jedan je intelektualac, drugi je prostodušan čovjek iz puka, prvi stremi društvenu promociju steći literaturom, drugi se želi vratiti kući s punim novčanikom. U jednoj noći snovi obojice se pretvaraju u stvarnost, tj. noćnu moru. Na vidjelo dolaze mnoge tegobe i strahovi ljudi koji su osuđeni na boravak u tuđem i nepoznatom svijetu.

U predstavi glume studenti Umjetničke akademije iz Osijeka Antonio Jakupčević i Krešimir Jelić vođeni svojim profesorom i mentorom Jasminom Novljakovićem koji je i sam studirao i godinama živio u Poljskoj, prevoditelj je s tog jezika i odlično poznaje tamošnje kazalište i kulturu.