You are currently viewing Filmofilija – Svijet mašte: Ljeto za Sangaile

Filmofilija – Svijet mašte: Ljeto za Sangaile

Filmofiliju nastavljamo sa Svijetom mašte i filmom “Ljeto za Sangaile” koji je na repertoaru u četvrtak, 31.3.2016. godine u 19,30 sati u Domu kulture Sisak. Ulaz je besplatan.

Redatelj i scenarist: Alante Kavaite
Godina: 2015,
Trajanje: 88 min.
Uloge: Julija Steponaityte, Aiste Diržinte, Jurate Sodyte, Martynas Budraitis.

Sadržaj: Tiha i povučena 17-godišnjakinja Sangailé provodi praznike na selu. Sangailé je očarana plesnim kretanjima i piruetama koje izvode akrobatske letjelice, no budući da pati od vrtloglavica, nikad nije smogla hrabrosti sjesti u kokpit. Unatoč tome, koristi svaku priliku da posjeti lokalne aeromitinge. Na jednom takvom događaju upoznaje samouvjerenu i maštovitu Auste te njih dvije krenu zajedno istraživati čari seoskog života.
Privučena Austinom snažnom osobnošću, Sangailé joj otkriva svoju najdublju tajnu, što joj daje osjećaj sigurnosti da po prvi puta smogne hrabrosti poletjeti avionom.
Sundance Film Festival 2015. – nagrada za režiju u kategoriji World Cinema – Dramatic
Litvanski kandidat za nominaciju za Oscara 2016.; Berlin Film Festival 2015.

Filmska informativka / Dječji film
Iako pod dječjim filmom uglavnom podrazumijevamo filmove namijenjene dječjemu gledateljstvu (film za djecu), to su i filmovi koje su snimila djeca i, najrjeđe, filmovi o djeci namijenjeni odraslima. To su, tipično, djela jasno izlagane fabule i zanimljive radnje, lišena složenijeg oblikovanja likova, a protagonisti mogu biti djeca i odrasli. Dječji film uključuje širok žanrovski raspon – od bajki do priča s radnjom u suvremenosti, igrane i animirane filmove. Vrsta se počela razvijati odmah nakon otkrića filma, ekranizirala su se djela klasika dječje književnosti, ali su se snimali i mnogi filmovi prema izvornim scenarijima. Prvi je hrvatski cjelovečernji dječji film Sinji galeb (1953) Branka Bauera.