You are currently viewing Gradsko kazalište – kazališna družina (Gradsko kazalište Sisak)

Gradsko kazalište – kazališna družina (Gradsko kazalište Sisak)

Antička Siscia svjedoči o počecima kazališnog života na današnjem prostoru grada Siska. Najznačajniji arheološki nalaz koji potvrđuje tu činjenicu jest epitaf glumca Leburne, Trageda (IV st.n.e.) pronađen na lokaciji nekropole rimskog grada Siscije. Ovaj spomenik glumcu (pripadniku nižeg staleža – jer glumci su to bili) pronađen je 1823. godine u vinogradu trgovca Bitroffa u Sisku. Godine 1825. taj spomenik je prenesen u Mađarski narodni muzej u Budimpešti, gdje se i danas nalazi.

Gradsko kazalište – kazališna družina (Gradsko kazalište Sisak)

Logični sljedbenik Narodnog kazališta Sisak, koje je ukinuto birokratskim odlukama još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, Dom kulture Kristalna kocka vedrine-Gradsko kazalište Sisak na produkcijski moderan način organizacije, oživljava vlastiti profesionalni kazališni repertoar, te meritornim organiziranjem gostovanja ponajboljih kazališnih predstava u Hrvatskoj (za djecu i odrasle) formira kvalitetnu kazališnu ponudu na koju naši posjetitelji mogu s punim pravom biti ponosni. Nakon ukidanja Narodnog kazališta Sisak 1963. godine, u Sisku intenzivno djeluje amaterska kazališna scena.

Nakon što je Ministarstvo kulture RH iniciralo ponovno oživljavanje scenskih prostora i profesionalnih kazališnih produkcija u onim gradovima Hrvatske gdje je još 60.-tih godina došlo do njihova gašenja, 2006. godine u Domu kulture Kristalna kocka vedrine počinje se razvijati ideja o ponovnom uspostavljanju profesionalnog kazališta u Sisku. 2007. godine registrirano je Gradsko kazalište Sisak kao ustrojstvena jedinica Doma kulture Kristalna kocka vedrine i najvećim dijelom se financira iz sredstava proračuna Grada Siska.

Danas Gradsko kazalište Sisak uspješno surađuje s drugim kazališnim kućama u koprodukcijskom realiziranju predstava čime se obogaćuje repertoar ne samo sisačkog kazališta već i kazališta u drugim sredinama. Opremom i stručnim djelatnicima, Gradsko kazalište Sisak ne zaostaje niti za puno bogatijim i poznatijim tradicionalnim kazališnim kućama. Tako kazališni “pogon“ Doma kulture Kristalna kocka vedrine godišnje realizira do tri profesionalne predstave na organizacijskom modelu produkcijskog kazališta, a realiziraju se i brojni reprizni programi. Svakako valja spomenuti i gostujuće kazališne predstave za djecu i odrasle, gostovanja profesionalnih i amaterskih predstava.

Cijeli niz godina Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak – Gradsko kazalište Sisak ostvaruje uspješnu suradnju s brojnim kazalištima te plesnim i dramskim organizacijama iz cijeloga svijeta gostujući i na međunarodnim festivalima.