You are currently viewing Gradsko kazalište Sisak pridružuje se proslavi Svjetskog dana lutkarstva i Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade

Gradsko kazalište Sisak pridružuje se proslavi Svjetskog dana lutkarstva i Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade

Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva diljem cijeloga svijeta obilježava se 21.ožujka i to od 2002.godine. Na taj dan Gradsko kazalište Sisak, Kazalište Prijatelj i Teatra CIRKUS Punkt izvest će predstavu za djecu “Želim biti, hoću biti” za dvije sisačke osnovne škole, 22.lipanj i Ivana Kukuljevića, s početkom u 11,45 i 14 sati. Predstave će biti izvedene u Osnovnoj školi 22.lipnja.

Predstava „Želim biti, hoću biti“ na humorističan način donosi konflikt veselih dječjih maštanja o budućnosti djevojčice Lidije i racionalnih stavova njezinih roditelja koji pokušavaju kćerkicu uputiti na „prava zanimanja“, dok ona kroz ples i pjesmu uživa u maštanju o svom budućem životu. Predstava upozorava da svako dijete ima ne samo pravo na obrazovanje, nego i na maštanje, na želje koje su samo njegove, a najvažnija poruka je da su sva zanimanja jednako vrijedna i jednako doprinose onome što svi želimo – sretnom i pravednom ljudskom društvu. Ne postoji najbolje zanimanje.  „Važno je nekome pomoći! Kad nekome pomažeš taj čas imaš najbolje zanimanje na svijetu!“

Hrvatski centar UNIMA je krovna organizacija lutkarske umjetnosti i udruga koja okuplja lutkarske profesionalce s ciljem širenja, razvitka, i promocije lutkarske umjetnosti. Osnovan je 1992. godine. Hrvatsku poruku ove godine napisala je Ana Prolić, a svjetsku poruku napisala je Nina Malikova.

Hrvatska poruka autorice Ane Prolić

Ljudsko tijelo, za razliku od lutke, ima ograničenja. Ne može letjeti, odjednom se izdužiti ili skupiti, skakati po krošnjama stabala, ma puno toga ne može. Tijelo lutke oživljeno rukama vještog lutkara, može gotovo pa sve, pa i upasti u čudesne svjetove gdje fizikalni zakoni prestaju postojati i vlada samo mašta. Hrabro i odvažno, kreativno i inovativno lutkarsko kazalište može gotovo pa sve. I čini sve. Vrijeme je da se otrgne ideji da pripada gotovo pa samo kazalištu za djecu i da uđe u prostor kazališta za odrasle te pokaže sav svoj potencijal, svoju paletu, kao što krošnje stabala pokazuju svoje čudesne transformacije.
Sretan Svjetski dan lutkarstva, dan nepresušnog mogućeg! 

 

Svjetska poruka autorice Nine Malikove

Pandemija, ratni sukobi i sve ozbiljniji ekonomski problemi posljednjih nekoliko godina otežavaju život svima nama jer svi ti nemiri stvaraju napetost, pobuđuju strah i tjeskobu što se tiče budućnosti. Brige su se nastanile u našim glavama i na našim licima.

Naravno, ne mogu ni zamisliti kako je bilo živjeti u prethodnim stoljećima. Ali, pogledamo li povijest malo pomnije, vidjet ćemo da su slične situacije – mada u drukčijem obliku i drukčijem svjetskom poretku – postojale i prije našeg vremena. Usprkos tome, ljudi su vjerovali u ljubav, imali djecu i pokušavali ne samo preživjeti, nego i napredovati.

Čak i u najmračnijim vremenima, uvijek je postojalo nešto što im je u tome pomagalo, a cijeli niz povijesnih izvora govori nam da je kazalište lutaka sa svojim drevnim magičnim moćima bilo dio te priče. Ta moć počiva u samim temeljima lutkarskog kazališta. Kao stilizirana kazališna forma sa samosvojnim metaforičkim izrazom, lutkarstvo prikazuje ljudsku stvarnost, ali također traži  – katkad humoristički, katkad sasvim ozbiljno – rješenja.

U pokušaju da prikaže naše živote, kazalište lutaka često je prosvjedovalo protiv neumitnih sila sudbine. Kao umjetnost, ono odražava najteže životne situacije, bilo osobne bilo društvene, kroz karikaturu ili glorifikaciju. Granice lutkarskog kazališta u novije su se vrijeme proširile, a ta je umjetnost danas prepoznata u cijelom svijetu kao sastavni dio kazališne kulture 20. i 21. stoljeća.

Lutkarsko kazalište njeguje tradicionalne forme umjetničkog izražavanja, ali se služi i novim tehnologijama, iskorištavajući njihove multimedijske prednosti ili njihovu sposobnost da nas zabave i da nas dirnu. Međutim, hrabro brani položaj koji je izborilo i kojim se ponosi.

Svijet će biti bolje mjesto nego što nam se to danas možda čini. U to svi vjerujemo i želimo vjerovati. I zato se nemojmo odricati životne radosti zbog strahova koji nas muče. Vjerujmo da i dalje možemo imati povjerenja u Pulcinella, Puncha, Guignola, Kašpáreka, Karagöza, Vidušaku, Mobaraka i cijeli niz drugih junaka iz te beskonačne galerije likova koji prikazuju ljudsku komediju te vjerovati, kao toliki naraštaji prije nas, u njihovu pobjedu u borbi protiv smrti.

Ne dopustimo brigama da nas sputavaju, iskoristimo moć kazališta lutaka u njegovim različitim oblicima i još jednom prizovimo radost i užitak stvaranja i izvedbe.