You are currently viewing Hrvatska i Svjetska poruka za Međunarodni dan plesa 2017. godine

Hrvatska i Svjetska poruka za Međunarodni dan plesa 2017. godine

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. travnja
HRVATSKA PORUKA

„Plešem od svoje sedamnaeste godine.
Kada to kažem mislim na profesionalni ples, jer moje tijelo čini mi se, pleše od uvijek.
Oblici plesanja mijenjanju se kod plesača tokom života, ali nikada ne prestaju. Ne želim brojiti piruette, ne želim razmišljati o dilemama – klasika ili neka druga forma, želim samo poručiti da je ples utočište sretnog trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca.
Čovjek koji pleše je čovjek, strasti i ljubavi.
Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi i plesa.
To je jedina umjetnost kojoj nije nametnuta nikakva granica, ni jezična ni prostorna, ni glazbena, jer tijelo je naše glazbalo.
Plešite, ples je zdravlje čovječanstva!“

Autor: Miljenko Vikić, plesač i koreograf

SVJETSKA PORUKA
„Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku.
Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost… opet i opet… razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja.
Život umjetnika ne završava s godinama, kao što neki kritičari vjeruju. Ples sačinjavaju ljudi, ljudi i ideje. Kao publika, možete taj kreativni impuls odnijeti kući sa sobom i primijeniti ga na svoj svakodnevni život.“

Autorica poruke: Trisha Brown, koreografkinja