You are currently viewing Hrvatski komorni orkestar otvara 22. Dane glazbe Miroslava Miletića

Hrvatski komorni orkestar otvara 22. Dane glazbe Miroslava Miletića

22. Dane glazbe Miroslava Miletića započinju koncertom Hrvatskog komornog orkestra pod ravnanjem dirigenta Valentina Egela. Koncert će se održati u petak, 21. listopada 2022. godine s početkom u 19 sati u Domu INA rafinerije.

Besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni Kazališta 21 radnim danom od 14 do 20 sati. Na dan koncerta u Kazalištu 21 od 14 do 17 sat i u Domu INA rafinerije od 18 do 19 sati.

Program koncerta

Janaček: Suita za gudače
M. Miletić: Folklorne kasacije
P.I. Čajkovski: Serenada za gudače

VALENTIN EGEL, dirigent
Valentin Egel, dirigent
Nakon samo četiri mjeseca suradnje s Riječkim simfonijskim orkestrom, na njihovu inicijativu proglašen je šefom-dirigentom.  Pobijedio je 2019. godine na Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata „Lovro von Matačić” u Zagrebu, Natjecanju svih njemačkih muzičkih akademija, Dirigentskom natjecanju Radijskog simfonijskog orkestra Leipzig, te je uvršten na popis „Maestri sutrašnjice” Njemačkog foruma dirigenata.

Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji „Franz Liszt” u Weimaru u Njemačkoj i u Bloomingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Na majstorskim seminarima učio je od dirigenata kao što su Teodor Currentzis, Arthur Fagen i Peter Gülke. S obzirom na to da potječe iz glazbene obitelji, bavio se glazbom od najranije dobi – klavir, violina i Dječački zbor katedrale u Freiburgu.

Ravnao je orkestrima kao što su Radijski simonijski orkestar Leipzig, Filharmonija BBC-ja Manchester, Državna filharmonija Nürnberg, Karlovarski simfonijski orkestar, Berlinska filharmonija, Bugarski komorni orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dr.  Između ostalih, radio je sa solistima kao što su Bruno Delepelaire, Fabrice Millischer i Reinhold Friedrich.

 

Hrvatski komorni orkestar

Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne ansamble na izvođenje orkestralne literature, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva. Šefovi dirigenti orkestra bili su Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Dian Tchobanov i Miran Vaupotić.

Neposredno pred početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, Hrvatski komorni orkestar gostovao je 1990. i 1991. godine u gradovima Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Dvoru na Uni, Pakracu, Gospiću, Lipiku izvodeći niz koncerata pod nazivom Koncerti mira i nade. Ovi nastupi u prepunim crkvama i pozornicama pučkih učilišta unosili su žiteljima gradova prije njihova ratnog egzodusa i stradanja radost i nadu da će Hrvatska prebroditi prijeteću ratnu zbilju koja se zlokobno nadvijala nad domovinom.

U svojih 30 godina orkestar je ugostio više od 600 domaćih umjetnika – kako solista tako i dirigenata, praizveo gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja, snimio 6 nosača zvuka od kojih je posljednji objavila američka izdavačka kuća PARMA Recordings, te praizveo operu “Jelka” jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja, Blagoja Berse.

Orkestrom su ravnali eminentni dirigenti: Nikolai Alexeev, Johannes Wildner, Enrico Dindo, Berislav Klobučar, Milan Horvat, Igor Gjadrov, Gleb Nikitin, Alan Buribajev, Uroš Lajovic, Daniel Bortolosy, Michał Dworzynski, Lawrence Rene, Nicholas Milton, Milan Turković, Rudolf Klepač, Tibor Boganyi, Nikša Bareza, Saša Britvić, Vjekoslav Šutej, Ivan Repušić i drugi.

Hrvatski komorni orkestar nositelj je nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagrade Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i diplome Milka Trnina za doprinos hrvatskoj kulturi.