You are currently viewing I ovu godinu nastavljamo s Filmofilijom

I ovu godinu nastavljamo s Filmofilijom

I ove godine provodi se program Filmofilija, filmska informativka, koji će se provoditi tijekom godine u više segmenata. Segmenti će se razlikovati prema programskom sadržaju pa će se tako program s filmskim naslovima slagati prema: epohama, redateljima, žanru, oskarovcima, filmskim klasicima, hrvatskom baštinskom filmu i sl., a prezentirali bi i neke od hrvatskih filmskih festivala. Programski sadržaji bit će popraćeni filmskom informativkom, odnosno radionicama, informativnim materijalima i tribinama. Nastavlja se i ljetno kino na otvorenom prostoru kod Kazališta 21, gdje će se osim prikazivanja europskih filmova u sklopu KULturnog ljeta KKV prikazivati i filmski klasici programa – Filmofilije.

PROGRAM:

26.1.2017. / 19,30 / FILMSKI KLASICI – Proba orkestra, Federico Fellini, 1978.g., drama
9.2.2017. / 19,30 / SVIJET MAŠTE – Doktor Strange, J. Oliva, 2007.g., animirani
23.2.2017. / 19,30 / FILMSKI KLASICI – Napad na policijsku stanicu 13, J. Carpenter, 1976.g., akcija
30.03.2017. / 19,30 / DOKUMENTARNI FILM – Tyson, James Toback, 2008.g., dokumentarni
12.04.2017. / 19,30 / SVIJET MAŠTE – Uskršnja šala, John Michael Williams, 2005.g., animirani
20.04.2017. / 19,30 / NETKO NAS PROMATRA – Ispod kože, Jonathan Glazer, 2013.g., SF
11.5.2017. / 19,30 / ART FILM – “Kava i cigarete”, Jim Jarmusch, 2003.g., komedija, drama
19.5.2017. / 10,00 / Sing street, John Carney, 2016., komedija, drama, glazbeni
24.5.2017. / 20,00 / Pričaj s njom, Pedro Almodovar, 2002., drama
6.6.2017. / 19,30 / The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years, Ron Howard, 2016.g., glazbeni, dokumentarac

Podijeljen u nekoliko segmenata, bogat filmski program pod nazivom „Filmofilija“, obuhvaća nekoliko cjelina koje bi provodili tijekom godine za sve dobne granice. Uz svaku cjelinu, filmskom informativkom, približili bi gledateljima pojedine segmente putem informiranja, brošura, radionica ili tribina.
FILMSKI KLASICI
Iako su neke stvari u filmskom svijetu nemoguće bez filmskih klasika, tako bi ovom cjelinom obradili nekoliko filmskih redatelja kao što su Alfred Hitchcock, Andrej Tarkovski, Federico Fellini, John Ford, Wim Wenders, Orson Welles itd.
Prikazali bi u kino dvorani deset filmskih klasika, približivši im redatelje. Ti razgovori bi bili o životima i filmskim djelima redatelja.
FILMSKE VRSTE
Pravo je mnoštvo filmskih vrsta. Od igranih, dokumentarnih i animiranih filmova koji su najzastupljeniji, malo se u životu naše publike govori o eksperimentalnim, kratkim, art i spotovima. Razlog tome je što publika nema šansu da pogleda takve vrste jer su nekomercijalni.
Programom prikazivanja navedenih filmskih vrsta, približili bi publici sve vrste, a tribinom bi u razgovoru publiku i educirali. Posebno bi za djecu organizirali radionice Animiranog filma pod vodstvom Sandre Malenice. Radionica bi djeci i mladima prikazala kako nastaje klasični crtani film, a na kraju bi i sami uz pomoć voditeljice animirali svoje crteže.
FILMSKI FESTIVALI
U posljednjih nekoliko godina, samo u Hrvatskoj je registrirano preko šezdeset filmskih festivala. Ipak je samo desetak onim koji su po svojoj veličini na nacionalnom nivou. Upravo ta nekolicina festivala, kao što su Pula film festival, Zagreb DOX, Zagreb film festival, Animafest, Motovun film festival, Vukovar film festival, Židovski filmski festival i sl. prezentirana bi bila našoj publici. Prezentacija bi bila na način da ugostimo organizatora festivala koji bi u najavi svog festivala prikazao i jedan najbolji film njegovog festivala.
OSKAROVCI
Filmska cjelina posvećena Oskarovcima, prikazala bi filmove koji su dobili ovu prestižnu filmsku nagradu. Osim suvremenih naslova, prikazali bi i neke zaboravljene filmove koji u svome CV-ju posjeduju „zlatni kipić“.
HRVATSKI BAŠTINSKI FILM
Filmovi koji su prava vrijednost za našu zemlju su novo digitalizirani stari naslovi hrvatskih filmova koji predstavljaju baštinsku vrijednost. Takvi filmovi u novom ruhu na velikom platnu će biti dio naše filmske edukacije publike, jer će saznati više o hrvatskoj kinematografiji početkom stoljeća.
FILMSKI ŽANROVI
Uz filmske vrste, nadovezuju se i filmski žanrovi. Horori, ljubavni, akcijski, drame, animirani, komedije, trileri, dječji, obiteljski, noar, znanstvene fantastike, erotski, te mnogi drugi, žanrovi su s kojima se svakodnevno susrećemo. U večernjim cjelinama, prikazali bi blokove žanrova aktualnih filmova koji idu u redovnoj distribuciji. Blokove filmskih žanrova bi podijelili u:
SVIJET MAŠTE – animirani, obiteljski i dječji filmovi
LJUBAV JE U ZRAKU – romantični, erotski i ljubavni filmovi
NETKO NAS PROMATRA – znanstveno-fantastični i horor filmovi
SMIJEH JE NAJBOLJI LIJEK – komedije
UMJETNOST NEMA GRANICU – art i noar filmovi
I’LL BE BACK – akcijski filmovi
ŽIVOT U FILMU – drama i triler
Polaznici našeg edukativnog programa (radionice i označeni edukativni programi) bi imali popust na označene filmove od 50% jer bi oni bili dijelom edukacije i o njima bi na našim edukacijama razgovarali, tj analizirali bi viđene filmove.
IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA
Jedna cjelina bi se odnosila i na izložbu filmskih plakata, koje bi izložili u cilju prisjećanja na poznate filmove koji su obilježili naš život. Tako bi se posjetitelji mogli prisjetiti nekih kultnih filmova, te poznatih plakata koji su u to vrijeme privlačili publiku u kina.
FILMSKA RADIONICA „UVOD U MEDIJSKU KULTURU“
U doba mnogih tehnologija koje omogućuju da snimite svoj video klip, snimanje je postalo dostupno svima, bez obzira na dobne granice. Svjedoci smo brojnih klipova koji kruže Internetom, ali i nedostatku edukacije, jer mnogi ti filmovi nemaju „ni glavu ni rep“.
Stoga uvodna radionica bi upoznala djecu s počecima filma, te osnovama medijske kulture.
Filmska radionica bi trajala 70 minuta, a korisnicima bi pokazali prve filmove, osnove jedinice filma, te bi ih upoznali kako da snime svoj film; od scenarija, snimanja i montaže, pa kasnije i od postprodukcije do distribucije.