You are currently viewing Ljetno kino na otvorenom – Služio sam engleskog kralja

Ljetno kino na otvorenom – Služio sam engleskog kralja

“Služio sam engleskoga kralja” dopadljiva je i zabavna komedija slavnoga češkoga redatelja Jiřija Menzela, kojemu je ovo druga ekranizacija romana Bohumila Hrabala (čiji je roman Strogo kontrolirani vlakovi adaptirao 1967. godine i osvojio Oscara za najbolji strani film).
Jan Dite (O. Kaiser) je pušten iz zatvora nakon odslužene petnaestogodišnje kazne. Sada se osvrće na svoj život, od vremena prije rata kada je radio kao konobar u elitnom praškom restoranu Pariz i sanjao o tome da postane milijunaš i da je vlasnik hotela. On napreduje zahvaljujući nizu sretnih, povoljnih slučajnosti, iako se uvijek ispostavi da su i one same bile rezultat nekakve prevare ili pogreške. Kada nacisti okupiraju Čehoslovačku, Jan, naivan i neupućen, upadne u uličnu svađu u kojoj mladi Česi uvrijede Njemicu (J. Jentsch). Uslijedit će romansa i Jan će se naći na strani Njemaca, a da toga nije bio ni svjestan…

“Služio sam engleskoga kralja” dopadljiva je priča o zbunjenom, dobrodušnom naivcu koji napreduje u životu koristeći povoljne okolnosti i profitirajući na slučajnim susretima i događajima. Vrlo lijepo snimljen, na stvarnim lokacijama, od elitnoga praškog hotela do češke provincije, film pruža duhovit osvrt na prilike u Češkoj u nekoliko desetljeća, osobito se usredotočivši na prikaz nacističke okupacije i poslijeratnih problema. U filmu nastupaju češki glumci Ivan Barnev, Oldrich Kaiser i Martin Huba, te njemačka glumica Julia Jentsch.

Film počinje danas, 14.7.2016., u 21 sat u dvorištu Kazališta 21, a u slučaju kiše projekcija će se održati u dvorani.