You are currently viewing Program povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa i 40 godina Plesnog studija Doma kulture Sisak

Program povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa i 40 godina Plesnog studija Doma kulture Sisak

Program povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa i 40 godina Plesnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak održat će se u ponedjeljak, 29.4.2019. godine u 20 sati u Domu kulture Sisak, a u Galeriji sv. Kvirin bit će postavljena izložba povodom godišnjice Plesnog studija Sisak. Ulaz je slobodan.

Plesni studio Doma kulture Kristalna kocka vedrine pod  vodstvom Jasminke Petek Krapljan  najstariji je studio ove vrste u Sisačko-moslavačkoj županiji, a kvalitetom i tradicijom jedan od vodećih plesnih studija u Hrvatskoj. Sa svojim koreografijama i predstavama Plesni studio gostovao je  na festivalima u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Indiji, Mađarskoj, Rusiji, Belgiji, Danskoj, Češkoj, Bugarskoj, Norveškoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj : na Eurokazu, Tjednu suvremenog plesa, te Susretima plesnih ansambala, Plesokazu u Varaždinu i Požegi, Danima Silvije Hercigonje i Trepsu u Zagrebu.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2019.
HRVATSKA PORUKA
Autorica: Sanja Petrovski (plesačica i koreografkinja Karima Mansour iz Egipta)

Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa: neka nam ples bude početak i kraj.
Dok plešemo – izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj umjetničkoj formi,  budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.
Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne – ostaje svijest o tijelu. Svaka naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.