You are currently viewing PROSLAVITE NAJKRAĆI DAN U GODINI UZ 2. MARATON KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA

PROSLAVITE NAJKRAĆI DAN U GODINI UZ 2. MARATON KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA

Veseli nas što i ove godine zajedno s mnogim europskim kinoprikazivačima i novoosnovanom Hrvatskom mrežom neovisnih kina obilježavamo najkraći dan u godini slavljem kratkoga filmskog metra.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede šezdesetak kratkometražnih filmova, a mi smo ovom prilikom za vas odabrali neke od njih. Kratkiši, kako ih volimo zvati, posebna su forma sa svojim vlastitim identitetom i obično su mladim autorima ulaznica u filmski svijet. Kratkometražni filmovi često obrađuju važne teme i iznose stajališta o svijetu u kojem nastaju.

No i dalje se rijetko prikazuju, pa samo sladokusci nađu način da ih otkriju i pogledaju.

Maraton kratkometražnih filmova jedinstvena je prilika za uživanje u bogatoj ponudi od 66 europskih hrvatskih kratkometražnih filmova podijeljenih u 13 filmskih programa. Blagdanska uživancija ne traje samo taj najkraći dan nego cijeli kraaaatki vikend od 19. do 21. prosinca na 32 lokacije. Čak 29 kina diljem Hrvatske prikazuje izbor iz programa Zvjezdanih godina hrvatskog filma: od Baltazarova Zvjezdanog kvarteta do kratkometražnih filmova koji su nizali uspjehe na brojnim filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Autori tih filmova istražuju granice narativne i vizualne forme i vode nas nekim novim filmskim putovima.

Tu su i dva europska programa s maštovitim animacijama za djecu te šaljivim i neobičnim igranim filmovima za odrasle. Europski programi ostvareni su u suradnji s međunarodnom mrežom Short Circuit koja se bavi promocijom i distribucijom europskog kratkometražnog filma.

Ovogodišnji Maraton sigurno će se pamtiti po raznolikosti i novinama, pa uz to što ga slijedimo u kinima, program gostuje i na Adventu, u muzejskom, ali i u virtualnom prostoru.

I ako ovim primamljivim uvodom nismo zagolicali vašu maštu i izvukli vas iz kuće na najkraći dan u godini, pogledajte Online maraton na našoj internetskoj stranici. A oni uvijek vjerni dalekovidnici mogu izabrati HTV3 – jer nema gdje nas nema!

2. Maraton kratkometražnih filmova – kino animacija from Croatian Audiovisual Centre on Vimeo.