You are currently viewing Sunčana i Sever

Sunčana i Sever

Ludwig Bauer i Lidija Duić: SUNČANA I SEVER

Premijera:

27.11.2013. / Kazalište 21

LUDWIG BAUER I LIDIJA DUIĆ
SUNČANA I SEVER

Scenografija i režija: Jasmin Novljaković
Igraju:
Kristina Krepela
Igor Golub
Duško Valentić /
Zlatko Ožbolt
Ljubo Zečević
Karla Vorkapić
Tihomir Kosić

Kostimografija: Danijela Gotal Grgurač
Scenski pokret: Jasminka Petek Krapljan
Video projekcije: Vladimir Končar
Inspicijent: Radmila Brodarac
Tehnika: Aleksandar Franjić, Ivan Mihić
Rekviziter: Boris Lemaić
Garderobijer: Đurđica Huml

Predstava polazi od Knjige o Sunčani i Severu (2010.) kojom je autorski dvojac, Lidija Dujić i Ludwig Bauer, poetski rekonstruirao književni i emotivni dijalog Sunčane Škrinjarić i Josipa Severa. Autori dramskog teksta bili su posebno vezani za književne junake o kojima predstava govori. Lidija Dujić bila je svojevremeno i autorica filma o Sunčani Škrinjarić, a Bauer je bio Severov prijatelj, čovjek koji je mnogo toga dijelio s Josipom Severom pa mu je Sever u svojoj prvoj knjizi pjesama Diktator dao otisnuti i posvetu – Ljutovidu! – pri čemu je prilagodba Bauerova imena bila oznaka za ozbiljnost s kojom je Ludwig/Ljudevit Bauer pristupao prikupljanju Severovih stihova i prepisivanju iz prilično nesustavnih bilješki. Na temelju njihove korespondencije i tragova u književnim tekstovima načinjena je knjiga memorabilija što istodobno otkriva malo poznatu vezu dvoje značajnih hrvatskih književnika i podsjeća na njihovo stvaralaštvo. Kako je u današnje vrijeme pažnja javnosti češće usmjerena prvenstveno na osobe, autorski se dvojac rukovodio željom da privlačeći pažnju na dvoje iznimno zanimljivih likova, književnika, makar i posredno upozori i na njihov vrijedan književni doprinos. Neispunjenu želju, svojevrsni usmeni testament, Sunčane Škrinjarić da jednom napiše Knjigu o Severu, ostvarili su kolege i prijatelji upravo ovom zajedničkom knjigom – otvara je esej Lidije Dujić o Sunčani Škrinjarić, a zatvara esej Ludwiga Bauera o Josipu Severu. Za predstavu u režiji Jasmina Novljakovića autori su napisali iznova dramski tekst u kojem priču o Sunčani i Severu scenski oživljuju koloritni književni suputnici – Majakovski, Kručonih, Balog, Kočan pa i sâm Bauer.

U dramskom tekstu Lidija Dujić i Ludwig Bauer dobili su priliku da svoj izvornima materijal obogate zanimljivim detaljima, učine bogatijim i slikovitijim pa nas drama na još razigraniji način podsjeća na likove i period koje danas već pripada književnoj i kulturnoj povijesti, ali je time izvornoj autentičnosti dodan i nostalgični šarm manje površnoga vremena od ovoga današnjeg. Inventivna i kreativna režija Jasmina Novljakovića, uz pažljivo odabran izvođački ansambl, pretvara ovu dramu u pokretnu svečanost.

Ludwig Bauer (1941.) – književnik, prevoditelj, urednik, višegodišnji voditelj Majstorske radionice za prozu i sveučilišni predavač kreativnog pisanja. Diplomirao slavistiku u Zagrebu, usavršavao se na poslijediplomskim studijima u Pragu i Bratislavi. Objavio tridesetak proznih knjiga – označen kao najsnažnije pero novopovijesnoga hrvatskog romana (Kratka kronika porodice Weber, Biserje za Karolinu, Partitura za čarobnu frulu, Zavičaj, zaborav, Karusel, Toranj kiselih jabuka i dr.). Lektirni pisac. Prevođen i nagrađivan.

Lidija Dujić (1965.) – književnica, urednica i sveučilišna predavačica. Diplomirala i doktorirala filologiju/kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Suautorica udžbenika i priručnika, autorica proza za djecu (Plagva, Bajka iz plićaka), knjiga stihova (Suhozid, Agavine kćeri) i književne studije Ženskom stranom hrvatske književnosti.