You are currently viewing Svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta projekt je koji je pokrenuo ITI – Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija.

PROGRAM
11,00 i 13,00 / Kazalište 21 / “Tko nema u vugla, googla”, predstava za djecu i mlade Gradskog kazališta Sisak, organizirani posjet OŠ

20,00 / Kazalište 21 / “Poslovice babe Marte ili kako ostati single”, predstava Gradskog kazališta Sisak, ulaznice po cijeni od 30 kuna te za studente i umirovljenike 20 kn možete kupiti na blagajni Doma kulture Sisak ili rezervirati na broj telefona 044/527-478, 044/527-479.

U tisućama kazališta širom svijeta na Svjetski dan kazališta čita se međunarodna poruka, a u hrvatskim kazalištima se na taj dan tradicionalno prije početka predstave čita hrvatska poruka.
Autor ovogodišnje hrvatske poruke je velikan hrvatskog glumišta, redatelj Georgij Paro.

HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Sudionici smo i svjedoci općeg nesuglasja koje potresa Hrvatsku, i to na svim razinama, od političke, ekonomske, društvene, medijske pa do kulturne, a to će reći i kazališne.
Gotovo pola stoljeća jednoumlja otupilo je prirodnu čovjekovu potrebu za iskazivanjem osobnog, različitog stajališta. Kad smo se napokon u vlastitoj državi izborili za promjenu političkih okolnosti, izbila je zapretena energija stvarajući pretpostavku za demokratski, pluralistički oblik i način života. Međutim, danas još uvijek živimo dajući oduška oslobođenim mislima i razbuktanim strastima te kao da nismo spravni za kreativnu sintezu suprotstavljanja. Tako naša neslaganja često prerastaju u netrpeljivost, a naša isključivost, kao recidiv monološke svijesti, onemogućuje dijalog.
Nama se povijest dogodila brže od promjene svijesti. Povijesno smo zakoračili u demokraciju dok na razini svijesti još uvijek robujemo posljedicama totalitarizma.
U ovakvom dinamičnom vremenu bavimo se kazalištem. Naše hrvatsko danas i ovdjena buran se način odražava na svim razinama kazališnog života, od političke (ekonomske, društvene, medijske) pa sve do profesionalne i umjetničke.
Život se promijenio i mijenja se. Kazalište se promijenilo i mijenja se. Svi ti procesi promjene, a to valja istaknuti, odvijaju se na osjetljiv i delikatan način.
Treba imati strpljenja da se transformacija dogodi na prirodan, logičan, sebi sličan način. Tu svaki grub pritisak može rezultirati novim podjelama i isključivostima ili zaprijetiti nekim novim jednoumljem. Kreativan dijalog, argumentirana polemika i tolerantno suprotstavljanje načini su da se takvo što izbjegne i da se stvore novi, bolji uvjeti za život hrvatskog društva, pa i kazališta.
Kazalište je dijalog, i to ne samo onaj na pozornici već i na relaciji scene i gledališta. Upravo zato kazalište bi danas moglo i moralo odigrati ljekovitu i odgojnu ulogu u promicanju i njegovanju kulture dijaloga.

Georgij Paro, 2001.